Gabriel Croitoru: Cele două viori celebre româneşti sunt nişte instrumente care nu trebuie ascunse

Violonistul Gabriel Croitoru, care va concerta împreună cu Alexandru Tomescu, marţi seară, la Teatrul Naţional de Operetă, a declarat, că cele două viori celebre, Guarnieri, respectiv Stradivarius, sunt nişte instrumente care nu trebuie ascunse, ci arătate publicului.

453 afișări
Imaginea articolului Gabriel Croitoru: Cele două viori celebre româneşti sunt nişte instrumente care nu trebuie ascunse

Violonistul Alexandru Tomescu (Imagine: Mediafax Foto)

Gabriel Croitoru s-a născut la Galaţi, în 1966.

A absolvit Liceul "George Enescu" din Bucureşti în 1983, şi Universitatea de Muzică din Bucureşti, în 1987.

Prima apariţie a lui Gabriel Croitoru pe scenă s-a produs la 9 ani, când a cântat cu Orchestra Simfonică din Galaţi. În 1988, a înregistrat un CD alături de Orchestra Filarmonică din Nisa, iar în 1994 - trei CD-uri alături de Orchestra din Malaga, condusă de Jacques Bodmer.

A cântat alături de London Royal Philharmonic, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Queen Sofia Chamber Music Orchestra, Marseille Orchestral Ensemble, Lucerne Chamber Orchestra, South-West Symphony, filarmonicile din Bucureşti, Timişoara, Cluj.

Cântă frecvent în Europa şi SUA.

Violonistul Gabriel Croitoru ar fi trebuit să folosească şi vioara Stradivarius, după un concurs organizat în 1999 de Ministerul Culturii şi Fundaţia "Ion Voicu".

Cu toate acestea, Fundaţia nu i-a cedat vioara, iar anul trecut, instrumentul, recuperat de statul român prin Ministerul Culturii şi Cultelor, a fost scos din nou la concurs.

Gabriel Croitoru nu s-a mai înscris la noul concurs, vioara Stradivarius, cumpărată de statul român în anul 1956, fiind câştigată de violonistul Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu este solist concertist permanent al Orchestrei Naţionale Radio Bucureşti, din 2002.

A absolvit Conservatorul din Bucureşti, în 1999, iar următorii doi ani a studiat la Sothern Methodist University din Dallas, Texas, respectiv Ecole Superieure de Musique din Sion, Elveţia.

A câştigat premiul I la Concursul Internaţional "George Enescu", în 1999. A primit, de asemenea, premii în Coreea de Nord şi Italia.

Concertul celor doi violonişti are loc în cadrul Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului "Viaţa e frumoasă" (14 - 26 noiembrie), care se desfăşoară în Bucureşti.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici