Galeria Nouă, spaţiu expoziţional dedicat artei contemporane, se închide

Galeria Nouă, unul dintre principalele spaţii din Bucureşti dedicate artei contemporane, se va închide la sfârşitul acestei luni, după ce Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a prelungit contractul pentru spaţiul din Strada Academiei, unde acesta îşi desfăşoară activitatea de peste şapte ani.

23 afișări
Imaginea articolului Galeria Nouă, spaţiu expoziţional dedicat artei contemporane, se închide

Galeria Nouă, spaţiu expoziţional dedicat artei contemporane, se închide

Potrivit Aurorei Kiraly, directoarea galeriei, PMB nu a trimis niciun răspuns oficial cu privire la ce se va întâmpla în continuare cu spaţiul în care galeria îşi va desfăşura activitatea.

"Contractul cu Galeria Nouă nu a fost prelungit, Primăria Municipiului Bucureşti considerând că, în contextul lipsei acute de spaţii de expunere, acesta va fi restituit spre coordonare administratorului – Muzeul Municipiului Bucureşti, instituţia de care a aparţinut acest spaţiu şi înainte de a-l prelua noi, şi care organiza acolo expoziţii de pictură pentru amatori, contra unei taxe", a declarat Aurora Kiraly.

Ea a adăugat că, timp de mai multe luni, a solicitat prelungirea contractului directorului executiv al Direcţiei de Cultură a PMB, Marius Păuniţă, care, potrivit lui Kiraly, i-a transmis prin intermediu secretarei că această colaborare va continua şi că programul pentru 2008 poate fi definitivat, fără a se întocmi însă un contract scris. "Toate cererile mele de a ni se trimite un contract scris nu au mai primit niciun raspuns. Până în data de 12 februarie 2008, când am fost sunată de contabila-şefă de la Muzeul Municipiului Bucureşti, care ne-a somat să părăsim spaţiul. Cum, bineînţeles că nu fusesem informată oficial, am reuşit cu greu să dau de domnul Păuniţă, pe care l-am întrebat, între altele, ce a însemnat mesajul din luna decembrie. Răspunsul dânsului a fost că nu mi-a transmis niciodată acel lucru, ci secretara sa şi-a luat libertatea să îmi dea acel răspuns, din proprie intiţiativă", a declarat Kiraly.

Aceasta a mai spus că, pe 20 februarie, a primit prin fax o notă prin care i se comunica faptul că primăria a decis să nu prelungească contractul galeriei.

Galeria Nouă a găzduit, vineri, ultimul vernisaj oficial - evenimentul "Collecting Collectors", aparţinând Ancăi Benera şi lui Ştefan Tiron.

"Pentru mine, decizia Primăriei Municipiului Bucureşti este în mod clar o nerecunoaştere a activităţii şi realizărilor galeriei (...) Sunt mulţumită însă să ştiu că pentru mulţi dintre artişti, studenţi, colegi, ceea ce am facut noi acolo a contat şi a fost important", a adăugat ea.

Kiraly a mai spus încă că Asociaţia Galeria Nouă îşi va continua activitatea, însa nu se va mai concentra pe programul expoziţional, ci va dezvolta proiecte într-o zonă pe care o consideră insuficient acoperită - cercetarea şi documentarea scenei de artă contemporană româneşti. Primul proiect amplu din această serie a fost cartea bilingvă "Fotografia în arta contemporană. Tendinţe în România după 1989", publicată anul trecut la editura Unarte.

Următorul proiect se află în al doilea an de desfăşurare şi constă în crearea unei baze de date audio-video şi a unei serii de interviuri cu personalităţi ale scenei de artă contemporană româneşti, care răspund la întrebări despre generaţia lor, despre perioada studiilor, despre profesorii şi modelele pe care le aveau, despre ce i-a influenţat, cercurile de prieteni, contextul socio-politic şi cultural etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici