GM, Ford şi Chrysler vor să salveze operele de artă din Detroit

Constructorii de automobile americani General Motors (GM), Ford şi Chrysler s-au angajat să doneze 26 de milioane de dolari pentru a contribui la salvarea importantei colecţii de artă a oraşului american Detroit, aflat în faliment.

41 afișări
Imaginea articolului GM, Ford şi Chrysler vor să salveze operele de artă din Detroit

GM, Ford şi Chrysler vor să salveze operele de artă din Detroit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GM şi Ford vor dona fiecare 10 milioane de dolari fundaţiei înfiinţate de Institutul de Arte din Detroit (DIA) pentru a contribui la strângerea sumei de 100 milioane de dolari de care este nevoie pentru salvarea operelor de artă, potrivit unui comunicat al muzeului.

Chrysler va dona 6 milioane de dolari.

Detroit, leagănul industriei americane de automobile, a fost plasat sub incidenţa legii falimentului în iulie 2013, iar administratorul judiciar al oraşului, Kevyn Orr, nu a exclus posibilitatea de a vinde colecţia muzeului municipal pentru a aduce fonduri în vistieria publică, afectată de o datorie de 18 miliarde de dolari.

Însă DIA, unul dintre cele mai mari muzee americane, a refuzat această posibilitate.

DIA posedă peste 60.000 de opere de artă, printre care picturi de Rembrandt van Rijn, Jan van Eyck, Pablo Picasso, Pieter Bruegel. În colecţiile sale se află tablouri celebre, precum "La Fenêtre" de Henri Matisse şi un autoportret de Vincent Van Gogh. Totodată, instituţia deţine o frescă murală a pictorului mexican Diego Rivera, care aduce un omagiu industriei automobilului, în acest "leagăn" al "Celor Trei Mari" (The Big Three) - Ford, General Motors şi Chrysler.

Colecţia DIA este estimată, potrivit presei americane, la peste 15 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici