Haruki Murakami, nominalizat la The Man Asian Literary Prize, cu cel mai recent roman al său, "1Q84"

Haruki Murakami, cel mai important scriitor japonez al momentului, a fost nominalizat la The Man Asian Literary Prize, cu cel mai recent roman al său, "1Q84", informează editura Polirom.

135 afișări
Imaginea articolului Haruki Murakami, nominalizat la The Man Asian Literary Prize, cu cel mai recent roman al său, "1Q84"

Haruki Murakami, nominalizat la The Man Asian Literary Prize, cu cel mai recent roman al său, "1Q84" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fondat în 2007, The Man Asian Literary Prize recompensează cel mai bun roman al unui scriitor asiatic, scris direct în limba engleză sau apărut în traducere. Valoarea premiului este de 30.000 de dolari, ce revin autorului, şi de încă 5.000 de dolari, pentru traducător (dacă este cazul).

Pe lista celor 12 scriitori nominalizaţi în acest an la The Man Asian Literary Prize se află şi Haruki Murakami, cel mai important scriitor japonez al momentului, cu cel mai recent roman al său, "1Q84", o carte vândută în tiraje impresionante în întreaga lume şi primită cu entuziasm de criticii de pretutindeni.

"Haruki Murakami s-a instalat la conducerea literaturii japoneze: directă, cinică, stilizată până la detalii de mare fineţe, aflată la întrepătrunderea dintre cyberpunk, postmodernism şi detective fiction, proza sa străluceşte prin detaşare înţeleaptă şi stil ireverenţios", a scris Los Angeles Times Magazine.

Editura Polirom a publicat în traducere primele două volume din "1Q84" la începutul acestei veri. Cel de-al treilea volum va intra în librării la începutul lui ianuarie 2012.

Apărut în traducerea Iulianei Oprina şi a lui Florin Oprina, "1Q84" poate fi citit ca o poveste de dragoste, dar în acelaşi timp este o meditaţie asupra fanatismului şi asupra violenţei pe care acesta o provoacă. Nu în ultimul rând, "1Q84" ridică o întrebare asupra existenţei libertăţii, indiferent de formele ei de expresie. O tânără coboară pe scara de urgenţă a unei autostrăzi suspendate. Intenţionează să ucidă un om. În altă parte a metropolei, un profesor de matematică e de acord să rescrie romanul unei fete dislexice. Fără s-o ştie, cei doi se caută, iar acţiunile lor declanşează o adevărată avalanşă de evenimente, pentru că la Murakami poveştile simple nu sunt niciodată simple. În spatele realităţii banale se ascund întotdeauna tenebre periculoase, iar trecutul nu se lasă nici rescris, nici uitat cu uşurinţă. Tânăra ucigaşă şi profesorul de matematică descoperă treptat că au stârnit din umbră forţe colosale care ameninţă însuşi destinul lumii.

Alături de Haruki Murakami, pe lista nominalizaţilor la The Man Asian Literary Prize se află, de asemenea, şi scriitorul chinez Yan Lianke, din opera căruia, în cadrul colecţiei "Biblioteca Polirom", a fost tradus volumul "În slujba poporului" - o parodie savuroasă şi subversivă a cultului personalităţii în timpul Revoluţiei Culturale, interzisă în China pe motivul că "este insultătoare la adresa lui Mao Zedong şi a armatei şi la limita pornografiei".

Haruki Murakami s-a născut în 1949. A studiat literatura la Universitatea Waseda din Tokio. Experienţa de proprietar al unui bar din Tokio în care se cânta jazz (reflectată în romanul său din 1992, "La sud de graniţă, la vest de soare"; Polirom, 2003, 2004) şi cea de traducător al operelor lui F. Scott Fitzgerald, John Irving, Truman Capote şi Raymond Carver îşi vor spune cuvântul în formarea sa ca mesager al unei Japonii occidentalizate - un ţinut amăgitor, lipsit parcă de suflet şi suflu, al cărui spirit străvechi pare să fi dispărut aproape în întregime. Primul său roman, "Ascultă cum cântă vântul" (1979), i-a adus Premiul Gunzo, fiind urmat de "Automatul 1973" (1980) şi "În căutarea oii fantastice" (1982, distins cu Premiul Noma; Polirom, 2003, 2005). În 1987 publică "Pădurea norvegiană" (Polirom, 2002, 2004), bestseller internaţional, tradus în numeroase limbi şi vândut în peste patru milioane de exemplare.

Murakami a mai publicat volumul de interviuri "Underground. Atentatul de la Tokio şi spiritul japonez" (1997; Polirom, 2008) şi romanele "La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor" (1985, pentru care a primit Premiul Tanizaki; Polirom, 2005), "Dans dans dans" (1988; Polirom, 2004, 2006), "Cronica păsării-arc" (1994, nominalizat la prestigiosul IM PAC Dublin Literary Award; Polirom, 2004), "Iubita mea, Sputnik" (1999; Polirom, 2004), "Kafka pe malul mării" (2002; Polirom, 2006) şi "În noapte" (2004; Polirom, 2007), precum şi volumele de povestiri sau eseuri "Elefantul a dispărut" (1993; Polirom, 2005), "După cutremur" (2000; Polirom, 2006), "Salcia oarbă, fata adormită" (2006; Polirom, 2007) şi "Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă" (2007; Polirom, 2009).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici