Helpline.Sigur.Info a primit peste 500 de sesizări privind abuzurile online în ultimul an

Helpline.Sigur.Info a primit, în perioada mai 2009 – iunie 2010, peste 500 de sesizări, printre problemele semnalate numărându-se hărţuirea şi abuzul online (20%), furtul de date personale (10%), probleme tehnice (10%), şantaj/tentative de înşelăciune (8%), dar şi tentative de corupere (1,3%).

333 afișări
Imaginea articolului Helpline.Sigur.Info a primit peste 500 de sesizări privind abuzurile online în ultimul an

Helpline.Sigur.Info a primit peste 500 de sesizări privind abuzurile online în ultimul an

Potrivit unui comunicat, apelanţii sunt în primul rând adolescenţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, care întâmpină probleme personale în urma utilizării iresponsabile a datelor private, prin intermediul programelor de mesagerie şi a reţelelor sociale. Distribuţia sexelor este egală, la Helpline apelând atât băieţi, cât şi fete.

În acest context, organizaţia Salvaţi Copiii România, coordonator naţional al programului Sigur.Info, cu suportul financiar al Comisiei Europene, organizează, în perioada 11 - 17 iulie, în satul Şimon (Bran), prima Şcoală de Vară Europeană dedicată siguranţei pe internet, în cadrul programului Sigur.info.

Şcoala de Vară Sigur.Info 2010 va reuni 37 de copii şi tineri din nouă ţări europene, inclusiv România, în primul eveniment european axat pe colaborarea copiilor pentru un internet mai sigur.

"Copiii s-au confruntat cu experienţe destul de neplăcute în utilizarea internetului, care rămâne o mare fascinaţie pentru ei. Şcoala de Vară Sigur.info se va desfăşura sub forma unor ateliere de lucru, la care vor participa voluntari Salvaţi Copiii, alături de copii şi tineri implicaţi în activităţile programului Safer Internet, la nivel local sau naţional, reprezentând ţări precum Republica Moldova, Germania, Portugalia, Bulgaria, Cipru, Polonia, Letonia şi Lituania", explică Ovidiu Măjină, coordonator Helpline.

Cei 20 de voluntari români, selectaţi pentru a participa la Şcoala de Vară, au fost desemnaţi dintre cei mai activi voluntari în anul 2010 prin susţinerea sesiunilor de informare şi conştientizare privind modalităţile utilizare în siguranţă a internetului şi a noilor tehnologii de comunicare. Din decembrie 2009 până în prezent au fost informaţi peste 30.000 de utilizatori de internet, atât copii şi adolescenţi, cât şi adulţi, din 11 oraşe mari, în cadrul sesiunilor de informare din şcoli şi licee şi a campaniilor stradale. Pentru atingerea acestor rezultate au fost implicaţi peste 150 de voluntari pregătiţi în prealabil de experţi Salvaţi Copiii.

Ca şi în 2009, Şcoala de Vară Sigur.info este organizată alături de Kaspersky Lab, unul dintre cei mai importanţi producători de soluţii de securitate IT la nivel mondial.

Printre subiectele ce vor fi dezbătute de către participanţi se numără: dependenţa de calculator şi internet, datele personale pe internet, pericolele reale în lumea virtuală, principiul participării reale a copiilor în elaborarea de strategii privind utilizarea responsabilă a noilor tehnologii de comunicare online.

Printre speakerii participanţi se numără Ştefan Tănase - Senior Security Researcher (Kaspersky Lab), Bogdan Manolea - director executiv al Asociaţiei pentru Tehnologie şi Internet, Diana Tudose - consilier psiholog (Salvaţi Copiii România) şi bloggerul Chinezu.

În cadrul întâlnirilor vor fi dezbătute posibile cauze, dar şi soluţii ale principalelor probleme semnalate la Helpline Sigur.Info, care a împlinit în luna mai 2010 un an de funcţionare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici