Informaţiile false despre coronavirus, la un click distanţă de viralizare. Cum funcţionează şi cât de dăunător poate fi efectul Copy-Paste

  • Există o cantitate mare de informaţii înşelătoare care circulă în mediul online despre cel mai important subiect al momentului: pandemia de coronavirus.
  • De la sfaturi la speculaţii şi teorii ale conspiraţiei, Internetul este asaltat de postări virale de toate felurile.
  • Iată care sunt etapele prin care o informaţie falsă „inofensivă” ajunge pe buzele tuturor.
832 afișări
Imaginea articolului Informaţiile false despre coronavirus, la un click distanţă de viralizare. Cum funcţionează şi cât de dăunător poate fi efectul Copy-Paste

Sursa: Profimedia Images

„Postarea zero”

 
Este vorba de prima apariţie a inforaţiei în mediul online, postarea care lansează „ipoteza” pusă uneori (dar nu este o condiţie obligatorie) pe seama unei surse cu autoritate în domeniu.
 
Informaţiile nu sunt, însă, verificabile şi prezintă situaţiile ipotetice ca şi cum ar fi certitudini, îndemnând oamenii la diverse tipuri de acţiuni.
 
 

Postarea se răspândeşte

 
Informaţia prinde avânt puternic în perioada următoare, fie că este distribuită de o persoană influentă care a „picat în plasă”, fie că ajunge pe grupuri de Facebook sau pe alte reţele sociale unde se înregistrează o activitate intensă a utilizatorilor.
 
Postarea ajunge, astfel, la tot mai mulţi oameni, care le arată mai departe şi cunoscuţilor ceea ce tocmai au aflat, „înflorind” poate povestea cu lucruri deduse de ei sau pe care le-au auzit...undeva incert. Dar încă nu putem vorbi despre o postare virală.
 
 

Un singur cuvânt: VIRAL

 
Deja un număr copleşitor de oameni lucrează la răspândirea postării, dau share după share, comentează şi îşi exprimă acordul sau dezacordul. În acest punct, informaţia, la fel ca sursa, de altfel, suferă mutaţii serioase.
 
Postarea este tradusă în alte limbi şi face înconjurul lumii
 
Uneori, sunt traduse mai multe versiuni contradictorii ale aceleiaşi postări, declanşând controverse şi mai mari şi propulsând informaţiile cu un avânt puternic. 
 
 

Efectul Copy-Paste

 
 
Materialul copiat şi reinterpretat se descompune într-o multitudine de postări ce par a fi originale, fapt ce îngreunează orice efort de a ţine evidenţa „traseului” informaţiei iniţiale.
 
Verificatorii postărilor de pe Facebook, dar şi de pe alte platforme, spun că toţi jucăm un rol important în acest proces şi sfătuiesc să ne gândim de două ori înainte de a apăsa butonul de share.
 
„Puneţi pauză o secundă. Aruncaţi o privire. Vedeţi dacă puteţi afla mai multe informaţii despre asta", spune Claire Milne de la Full Fact pentru BBC. „Gândiţi-vă dacă vreţi să împărtăşiţi ceva cu prietenii şi familia, ceva care i-ar putea induce în eroare şi care le-ar putea dăuna”.
 
„Atunci când informaţiile false sunt amestecate cu lucruri ce par rezonabile sau chiar adevărate, se produce o stare de confuzie care duce la transferul de legitimitate şi asupra lucrurilor neverificate”, adaugă Kasprak, de la site-ul de verificare Snopes.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici