INTERVIU | Andra Guţi, după premiul de la Locarno: Iniţial, castingul a fost o joacă | FOTO, VIDEO

Andra Guţi a primit la Festivalul Internaţional de film de la Locarno premiul pentru cea mai bună actriţă şi a vorbit pentru MEDIAFAX despre drumul de la rolul interpretat în copilărie până la prestaţia care i-a adus reputatul premiu internaţional ca şi despre felul în care resimte violenţa socială.

1026 afișări
Imaginea articolului INTERVIU | Andra Guţi, după premiul de la Locarno: Iniţial, castingul a fost o joacă | FOTO, VIDEO

INTERVIU | Andra Guţi, după premiul de la Locarno: Iniţial, castingul a fost o joacă

Rolul din filmul "Alice T.", care i-a adus premiul pentru cea mai bună actriţă la Locarno este rolul unei adolescente cu probleme care merg de la neînţelegeri în familie, până la violenţă pe culoarele şcolii. Andra Guţi povesteşte cum ajunge o adolescentă în faţa camerelor de filmat şi în ce fel se poate transforma o joacă într-o probă pentru un rol premiat.

Reporter: În ce fel aţi descrie experienţa primirii premiului de la Locarno?

Andra Guţi: Magic. Am fost în transă pe toată durata evenimentului. Foarte multă lume, o energie extraordinară din toate părţile. A fost impresionant.

Reporter: Ce v-a făcut să participaţi la castingul la care aţi concurat cu peste 800 de tinere?

Andra Guţi: Iniţial, castingul a fost o joacă. Nu ştiam decât că merg să dau o probă pentru un lungmetraj, împreună cu colegii de liceu.

Reporter: Cum v-aţi pregătit pentru rolul din "Alice T”?

Andra Guţi: Pentru mine a fost greu procesul de acceptare şi înţelegere a personajului Alice, pe care, în final, am reuşit să îl plac, rolul acesta presupunând multe schimbări - fizice şi comportamentale. Pentru restul, observarea pattern-urilor copiilor adoptaţi, depăşirea propiilor slăbiciuni, am lucrat împreună cu Radu.

Reporter: Ce repere aţi ales pentru a interpreta rolul (modele actoriceşti, scene, secvenţe de viaţă)?

Andra Guţi: Nu am făcut nici o comparaţie/paralelă cu alte filme sau alţi actori. Am avut într-adevăr o listă de filme de la Radu, dar scopul a fost să îmi îmbogăţesc cultura cinematografică.

Reporter: Ce a fost cel mai greu în timpul filmărilor?

Andra Guţi: Pe parcursul celor 33 de zile de repetiţii şi 30 de filmări, am avut multe momente slabe, în primul rând din punct de vedere fizic, în plus, implicarea mea în proiect a fost totală, şi a fost extenuant.



Reporter: Ce diferenţă aţi resimţit între această experienţă pe platoul de filmare şi cea anterioară, din "După ea"?

Andra Guţi: Când am filmat la "După ea" aveam cinci ani, îmi amintesc doar ce mi-au povestit părinţii, nu pot spune că a fost o experienţă.

Reporter: Cum a fost trecerea de la aniversarea vârstei de 18 ani şi începerea filmărilor?

Andra Guţi: Nu a fost o trecere bruscă, ne pregăteam deja de câteva luni. Aniversarea de 18 ani m-a prins la repetiţii, iar asta a fost cel mai frumos cadou pe care mi-l puteam dori.

Reporter: Care e raportul dintre pregătirea muzicală pe care o aveţi şi prestaţiile actoriceşti?

Andra Guţi: Tata este muzician. Cum s-ar zice, "ureche muzicală" am. O pregătire în acest sens, nu.

Reporter: Ca româncă născută la Valladolid, cum aţi trăit protestele diasporei din aceste zile?

Andra Guţi: Ceea ce simt legat de proteste nu are neapărat legatură cu faptul că m-am născut în Spania. Când m-am întors eram prea mică să înţeleg ce simte un expat, dar este extrem de trist că într-o ţară civilizată din Europa anului 2018 putem asista la asemenea acte de violenţă. Ar trebui să ne trezim, până nu ajungem să trăim ce au trăit părinţii şi bunicii mei înainte de ’89.

Andra Guţi s-a născut la Valladolid, în Spania, în 1999 şi a absolvit Liceul de Arte "Dinu Lipatti". "Alice T." este primul ei rol principal într-un film. Pentru a obţine interpretarea personajului Alice Tarpan, Andra a participat la un casting cu peste 800 de tinere actriţe. În copilărie a mai apărut în filmul "După ea”. Premiul pe care l-a primit la Locarno pentru rolul din pelicula regizată de Radu Muntean a fost obţinut în 2017 de Isabelle Huppert. Din România, distincţia au mai obţinut-o Rona Hartner (în 1997) şi Diana Dumbravă (care a împărţit trofeul în 2003 cu americanca Holly Hunter şi indianca Keirron Kher).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici