Iohannis a promulgat două legi prin care 5% din taxele din jocurile de noroc ajung la Cultură

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri o lege prin care 3% din sumele colectate din domeniul jocurilor de noroc vor ajunge anual la Ministerul Culturii pentru restaurarea monumentelor istorice şi o lege prin care 2% din taxe ajung la Fondul cinematografic.

1150 afișări
Imaginea articolului Iohannis a promulgat două legi prin care 5% din taxele din jocurile de noroc ajung la Cultură

Iohannis a promulgat două legi prin care 5% din taxele din jocurile de noroc ajung la Cultură (Imagine Hepta / Mediafax Foto)

Cele două proiecte de lege promulgate de preşedinte au fost adoptate de Camera Deputaţilor la începutul lunii mai, fiind trimise la promulgare în 16 mai.

"Un procent de 3% din sumele colectate de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc va fi redirecţionat anual către Ministerul Culturii pentru finanţarea lucrărilor de restaurare, conservare şi consolidare la monumentele istorice; suma va fi virată către Ministerul Culturii până la data de 31 mai a anului în curs pentru anul precedent", potrivit uneia dintre cele două legi promulgate de preşedinte.

"Un procent de 2% din sumele colectate la bugetul de stat de la operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc va fi direcţionat anual către Fondul cinematografic pentru încurajarea şi susţinerea industriei cinematografice. Suma va fi virată Fondului cinematografic până la data de 31 mai a anului în curs pentru anul preceden şi nu se supune regularizării", potrivit textului legii promulgată de Iohannis.

La începtul anului, Ministerul Culturii a cerut creşterea procentului din taxele provenite din jocurule de noroc de la 1% la 5%, printr-un proiect de ordonanţă pentru modificarea OUG nr. 77 din 24 iunie 2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

Proiectul de ordonanţă prevedea ca din cei 5% alocaţi Ministerului Culturii din taxele aferente jocurilor de noroc 2% să fie direcţionaţi ''pentru finanţarea consolidării si restaurării clădirilor monumente istorice cu risc seismic crescut în care funcţionează instituţii publice de cultură de interes naţional şi local, 1,5% pentru Fondul cinematografic, 1,5% pentru Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice''.

''În legea bugetului pentru anul 2016 echivalentul procentului de 1% este de cca 14 mil.lei'', susţine Ministerul Culturii, în nota de fundamentare. Prin modificarea succesivă a OUG nr. 77/2009 s-a prevăzut ca un procent de 5% din taxele percepute pentru obţinerea licenţei de organizare a jocurilor de noroc şi a autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc, precum şi din taxa de acces, se alocă anual prin legea bugetului de stat, astfel: 1% la Ministerul Culturii pentru Fondul cinematografic şi pentru Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice (iniţial, prin legea nr. 246/2010 procentele erau mai mari -1,5% pentru fondul cinematografic şi 3,5% pentru Programul Naţional de Restaurare), 2% la Ministerul Educaţiei Naţionale şi 2% la Ministerul Tineretului şi Sportului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici