CNA a respins o propunere legislativă privind interzicerea publicităţii la jocurile de noroc

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a respins marţi, 24 mai, un proiect de modificarea şi completare a Legii 148/2000 şi a Legii Audiovizualului - privind interzicerea publicităţii la jocurile de noroc în audiovizual.

335 afișări
Imaginea articolului CNA a respins o propunere legislativă privind interzicerea publicităţii la jocurile de noroc

CNA a respins o propunere legislativă privind interzicerea publicităţii la jocurile de noroc (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

Membrii Consililului au analizat în cadrul şedinţei de marţi, 24 mai, o adresă primită de la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul care solicita „opinia motivată” a CNA privind „susţinerea sau respingerea inţiativei legislative” de modificare şi completare a Legii nr.148/2000-privind publicitatea şi a Legii nr.504/2002-Legea Audiovizualului.

Iniţiatorii, deputaţi PNL (Maria Grecea, Cristian Horia, Eleonora-Carmen Hărău, Ionuţ-Marian Stroe, Ioan Tămâian), au propus ca Legea 148/2000, privind publicitatea, să conţină un nou articol care ar fi interzis publicitatea la jocurile de noroc, cu excepţiile publicaţiilor de specialitate şi a spaţiilor în care se organizează aceste jocuri.

Astfel, noul articol ar fi avut următorul conţinut: „Publicitatea pentru pentru jocurile de noroc este permisă doar: a) În interiorul spaţiilor în care se organizează jocuri de noroc. b) În publicaţiile de specialitate din domeniul jocurilor de noroc”.

De asemenea, au propus introducerea unui nou alineat în cadrul articolului 29 din Legea Audiovizualului (504/2002) care ar fi interzis expres publicitatea în audiovizual – „Comunicările comerciale audiovizuale destinate jocurilor de noroc sunt interzise”. Propunerea poate fi accesată la acest link - http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=15646.

Serviciul Juridic al CNA a considerat că introducerea acestui articol în Legea Audiovizualului „ar produce o ingerinţă în piaţa de servicii media audiovizuale, îngrădind publicitatea pentru jocuri de noroc în cadrul serviciilor media audiovizuale aflate sub jurisdicţia României”, timp în care televiziunie licenţiate în alte state, dar retransmise în România, ar putea difuza în continuare aceste spoturi de publicitate pentru jocuri de noroc.

CNA a dat aviz negativ acestei iniţiative şi va comuica iniţiatorilor punctul de vedere detaliat al Serviciului Juridic. Decizia a fost luată în unanimitate (Valentin Jucan, Lorand Turos, Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu, Călin Cristea).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici