Filmele de la CANNES în România: "I, Daniel Blake", premiat cu Palme d'Or şi "Juste la fin du monde"

Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, ediţia cu numărul 69 (11-22 mai) şi-a anunţat în acest weekend câştigătorii. Palme d’Or-ul a fost obţinut de regizorul britanic Ken Loach pentru "I, Daniel Blake". Pelicula va ajunge şi în cinematografele româneşti, în această toamnă.

312 afișări
Imaginea articolului Filmele de la CANNES în România: "I, Daniel Blake", premiat cu Palme d'Or şi "Juste la fin du monde"

Filmele de la CANNES în România: "I, Daniel Blake", premiat cu Palme d'Or şi "Juste la fin du monde" (Imagine Hepta / Mediafax Foto)

Regizorul britanic Ken Loach a primit marele trofeu Palme d'Otr pentru filmul "I, Daniel Blake", pelicula ce va ajunge şi în cinematografele româneşti în această toamna, distribuită de Independenţa Film.

"Juste la fin du monde / It’s Only the End of the World", în regia "copilului teribil" Xavier Dolan, un alt film din Competiţia Oficială care va veni în curând şi la noi, a primit Marele Premiu al Juriului (Grand Prix) şi Premiul Juriului Ecumenic.

"La Tortue Rouge", o animaţie în regia lui Mikael Dudok DeWit, a luat Premiul special al juriului în secţiunea Un Certain Regard. Şi acest film va putea fi văzut pe marile ecrane din România la sfârşitul acetui an.

De-a lungul timpul, Independenţa Film a adus de la Cannes peste 10 filme premiate cu Palme d’Or.

Anul acesta, Juriul Festivalului a fost compus din opt membri: Arnaud Desplechin, Kirsten Dunst, Valeria Golino, Mads Mikkelsen, Laszlo Nemeş, Vanessa Paradis, Katayoon Shahabi şi Donald Sutherland. Preşedintele juriului a fost regizorul George Miller. George Miller spunea la ceremonia de deschidere a festivalului: "Nu ştim cum se vor desfăşura lucrurile. Pentru mine, Palme d'Or va fi acordat unui film cu multă forţă şi un mare impact". La conferinţa de presă organizată ieri, după anunţarea premiilor, australianul George Miller a spus despre câştigătorul "I, Daniel Blake": "Filmul a fost absolut excelent. Filmele rezonează în suflete, în inimi, indiferent unde te afli".

Conferinţa de presă pentru "I, Daniel Blake", la Cannes

Trailer-ul filmului "I, Daniel Blake"

Daniel Blake este un bătrân din nord-estul Angliei care se îmbolnăveşte şi are nevoie de asistenţă socială din partea statului. În timp ce se chinuie să învingă sistemul birocratic pentru a obţine acest ajutor, el o întâlneşte pe Katie, care ar vrea să scape de la azilul pentru nefamilişti, dar pentru asta trebuie să accepte să locuiască într-un apartament la sute de kilometri distanţă.

"I, Daniel Blake" poate fi considerat ”ultimul film de după ultimul film” al lui Ken Loach. În urmă cu câţiva ani, în timp ce lucrau la "Jimmy’s Hall" (2014), producătorul tradiţional al lui Ken Loach anunţa că acela ar fi ultimul film al regizorului britanic.

Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish (2010), The Angels’ Share (2011, Selecţia oficială, Cannes, 2012), Jimmy’s Hall / Salonul lui Jimmy (Competiţia Oficială Cannes 2014). Ultimele trei lungmetraje au fost distribuite în România de Independenţa Film.

Ken Loach s-a născut în Anglia şi acum are 79 de ani. A debutat în 1867 cu "Poor Cow", iar în 1969 a realizat Kes, care a fost şi încă mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice. De-a lungul timpului, Loach a regizat un număr impresionant de filme şi a primit un număr la fel de impresionant de premii.

La decernarea Marelui Premiu, tânărul regizor canadian Xavier Dolan, în vârstă de 27 de ani, abia şi-a putut stăpâni lacrimile pe scena Festivalului.

Conferinţa de presă pentru "Juste la fin du monde" la Cannes.

Distribuţia filmului lui Xavier, de doar 27 de ani este de soi: Nathalie Baye (Laurence Anyways, Catch Me If You Can), Vincent Cassel (Black Swan, Mesrine: L’Ennemi public nº1, L’Instinct de mort), Marion Cotillard (Deux jours, une nuit, De rouille et d’os, La Vie en Rose), Lea Seydoux (Spectre, The Grand Budapest Hotel, La vie d’Adele), Gaspard Ulliel (Saint Laurent, Hannibal Rising)

Louis (interpretat de Gaspard Ulliel) este un scriitor foarte bolnav întors acasă, după o absenţa de 12 ani, pentru a-şi anunţa familia de moartea lui iminentă.

Două scurte pasaje din filmul lui Xavier Dolan

 

"Juste la fin du monde" este al şaselea lungmetraj al tânărului regizor canadian. La numai 27 de ani, regizorul, actorul şi scenaristul Xavier Dolan are deja cinci filme regizate, dintre care trei au mai trecut deja pe la Cannes. "J'ai tue ma mere / I Killed My Mother" a obţinut trei premii în 2009, din care unul pentru tineri realizatori - Prix Regards Jeune, la fel "Les amours imaginaires / Heartbeats", în 2010, iar "Laurence Anyways" a primit Queer Palm, în 2012. "Tom a la ferme" (2013) a luat premiul FIPRESCI la Veneţia şi a făcut parte din Selecţia oficială.

Titlul filmului "Juste la fin du monde" este inspirat din piesa omonimă a lui Jean-Luc Lagrace.

Regizorul Xavier Dolan spunea înainte de începerea Festivalului: ”Sunt mândru să aduc acest film la Cannes. Fiind o adaptare a unei piese franţuzeşti, cu actori francezi, mi se pare cu atât mai emoţionant să-l prezint pe teritoriu francez, în contextul acestei competiţii, în cele mai bune condiţii posibile pentru un cineast. Ori de câte ori lumea pomeneşte de Cannes, imediat se aduc în discuţie petrecerile cu multă şampanie, nesfârşitele evenimente de PR şi alte chestii ieftine pentru cei lipsiţi de imaginaţie. Dar ceea ce se întâmplă acolo cu adevărat este altceva: se leagă prietenii, au loc întâlniri, plus senzaţia unică de a-ţi fi proiectat filmul într-un cinematograf celebru, unde toţi respiră alături de tine, râd cu tine sau plâng cu tine. Sunt foarte emoţionat că am fost invitat din nou la Cannes”.

Un interviu cu Xavier Dolan într-o emisiune, pe postul France 2

Michael Dudok de Wit este un regizor şi realizator de filme de animaţie olandez, care locuieşte la Londra. În 2001, Michael a luat Oscar-ul şi Premiul BAFTA pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: "Father and Daughter" (2000).

"La Tortue Rouge / The Red Turtle" este o coproducţie Franţa - Japonia - Belgia. Un emoţionant film de animaţie, fără dialoguri, care urmăreşte etapele principale ale vieţii. În urma unui naufragiu, un bărbat este obligat să trăiască pe o insulă tropicală, populată numai cu crabi, păsări şi ţestoase.

Trailer-ul oficial al animaţiei

Independenţa Film este casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase.

Independenţa Film a distribuit pelicule ca: Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d’Or 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adele (r. Abdellatif Kechiche), The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke), Trainspotting (r. Danny Boyle), Amelie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodovar), În The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici