"Ionesco - cinci piese scurte" - Cel mai bun spectacol, la festCO

Spectacolul "Ionesco - cinci piese scurte", de Eugène Ionescu, în regia lui Alexandru Dabija, a obţinut premiul pentru cel mai bun spectacol, sâmbătă seară, în cadrul Galei Festivalului Comediei Româneşti - festCO, în timp ce Gianina Cărbunariu a obţinut premiul pentru regie, cu "Sado-Maso Blues Bar".

76 afișări
Imaginea articolului "Ionesco - cinci piese scurte" - Cel mai bun spectacol, la festCO

"Ionesco - cinci piese scurte", în regia lui Alexandru Dabija - Cel mai bun spectacol, la festCO

O altă piesă scrisă de Eugène Ionesco, "Lecţia", în regia lui Max Lewendel (Icarus Theatre Company Londra, Marea Britanie), a câştigat Premiul special al juriului. Spectacolul a fost prezentat în secţiunea internaţională a festCO, desfăşurată în aprilie.

De asemenea, în cadrul secţiunii oficiale a celei de-a şasea ediţii a festivalului, premiul pentru performanţa trupei a fost acordat companiei Blue Raincoat din Irlanda, pentru spectacolele "Scaunele" şi "Cântăreaţa cheală" de Eugène Ionesco, în regia Niall Henry.

Adrian Titieni a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul Alexandru Andronic din "Ultima oră" de Mihail Sebastian (Teatrul "Sică Alexandrescu" Braşov), în timp ce premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal a revenit lui Amy Loughton pentru "Eleva" din "Lecţia" de Eugène Ionesco, regia Max Lewendel (Icarus Theatre Collective, Londra, Marea Britanie).

Totodată, premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar a revenit lui Gheorghe Ifrim pentru "Ghiţă Pristanda" din "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, în regia lui Doru Ana (Teatrul Bulandra, Bucureşti), iar premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar - Ada Navrot, pentru "D-na Sava" din "Fii cuminte Cristofor!" de Aurel Baranga, regia Diana Lupescu (Teatrul "George Ciprian" Buzău).

Premiul pentru scenografie a fost câştigat de Imelda Manu pentru decor şi Magdalena Ciubotariu pentru costume, cu spectacolul "Ultima oră" de Mihail Sebastian, regia Gelu Colceag, Teatrul "Sică Alexandrescu" Braşov.

Maria Gârbovan a primit premiul pentru tineri creatori, oferit de Caligraf, pentru rolul "Magda Minu" din "Ultima oră" de Mihail Sebastian, regia Gelu Colceag (Teatrul "Sică Alexandrescu" Braşov).

Juriul secţiunii oficiale a fost format din Dan C. Mihăilescu, Ileana Lucaciu, Crina Mureşan, Puiu Antemir şi Radu Nica.

La Gala de Premiere, Tamara Buciuceanu Botez a primit premiul de excelenţă din partea organizatorilor, acesta fiindu-i înmânat de Horaţiu Mălăele, alături de George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie. Actriţa, emoţionată, a mulţumit colegilor de breaslă, spectatorilor şi lui "Dumnezeu, pentru că exist", fiind aplaudată în picioare de toţi cei prezenţi.

Au mai fost acordate "premii pentru fidelitate", constând în diplome şi carduri de acces la toate spectacolele Teatrului de Comedie, unor personalităţi precum Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, Demeter Andras, secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor, Andreea Esca, Cornel Cojocaru sau Tony Grecu.

"Îmi face o deosebită plăcere şi sunt onorat să mă aflu aici", a declarat Adrian Iorgulescu, care a făcut apoi o trimitere la Aristotel, conform căruia râsul conferă omului spiritualitate, şi afirmând că "Teatrul de Comedie este fanionul culturii, pentru că aici râdem".

"Când am venit în Ministerul Culturii, dat fiind trecutul meu, toată lumea zicea că «ăsta va arunca cu găleţi de bani în capul muzicii», dar sunt onorat să arunc cu găleţi de bani în capul teatrului", a mai spus ministrul Culturii.

Totodată, la secţiunea Off a festCO, în cadrul căreia au fost prezentate spectacole stradale şi de stand-up comedy, au fost acordate nouă premii, juriul competiţiei fiind format din studenţi la actorie, regie sau arte plastice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici