Irina Nistor: Geo Saizescu, un regizor de comedie strălucit. O prezenţă extrem de cinematografică

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că Geo Saizescu - care a murit la vârsta de 80 de ani - a fost un regizor de comedie strălucit, într-o perioadă în care exista o "cenzură acerbă", afirmând că cineastul a fost o prezenţă "extrem de cinematografică în sine".

281 afișări
Imaginea articolului Irina Nistor: Geo Saizescu, un regizor de comedie strălucit. O prezenţă extrem de cinematografică

Irina Nistor: Geo Saizescu, un regizor de comedie strălucit. O prezenţă extrem de cinematografică

"A fost un regizor de comedie strălucit, mai cu seamă într-o perioadă în care era o cenzură acerbă şi a reuşit să facă nişte filme extrem de speciale şi de îndrăgite de publicul nostru, inclusiv în prezent, căutate de fiecare dată când mai sunt proiectate, cred că pe primul loc aflându-se 'Păcală' şi după aceea 'Astă seară dansăm în familie'", a declarat pentru MEDIAFAX Irina Margareta Nistor.

De asemenea, aceasta a subliniat că Geo Saizescu era "un personaj" fără să facă un efort foarte mare, adăugând că "aşa i-a fost dat să fie".

"I-a reuşit foarte bine 'Eu, tu şi Ovidiu', care era o comedie muzicală, un gen mult mai rar în România şi să nu uităm că se întâmpla asta în 1977. A făcut inclusiv un film poliţist, 'Şantaj', la care a lucrat cu Rodica Ojog-Braşoveanu, şi a jucat la rândul lui, nu numai în filmele sale, unde avea o apariţie aşa ca Hitchcock (Alfred, n.r), şi în filmele altor regizori importanţi, cum ar fi Ion Popescu-Gopo, unde, în '61, juca în 'S-a furat o bombă', mai târziu avea să joace în 'Lumina palidă a durerii', care este un film extrem de dramatic, iar 'În Buletin de Bucureşti' a rămas neuitat. Era o prezenţă extrem de cinematografică în sine. Era un personaj fără să facă un efort foarte tare. Aşa i-a fost dat să fie dintotdeauna", a declarat aceasta.

Regizorul Geo Saizescu a murit la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

Saizescu a regizat mai multe lungmetraje considerate antologice pentru istoria filmului de comedie românesc, printre care "Astă seară dansăm în familie", "Păcală" şi "Secretul lui Bachus".

La unele dintre filmele sale, Geo Saizescu a fost şi scenarist, şi actor.

A colaborat cu unii dintre cei mai populari actori români, ca Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu şi Horaţiu Mălăele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici