J.D. Salinger a obţinut drepturi exclusive asupra personajelor sale literare

J.D. Salinger a obţinut drepturi exclusive asupra personajelor sale, după ce un tribunal din New York a hotărât că numele "Holden Caulfield" al eroului din romanul "De veghe în lanul de secară" aparţine autorului american, suspendând astfel publicarea oricăror opere care l-ar putea folosi.

93 afișări
Imaginea articolului J.D. Salinger a obţinut drepturi exclusive asupra personajelor sale literare

J.D. Salinger a obţinut drepturi exclusive asupra personajelor sale literare (Imagine: rainwire.com)

Scriitorul suedez Frederik Colting a încercat să prezinte publicului larg acelaşi personaj, însă mult mai bătrân, în romanul "De veghe în lanul de secară, după 60 de ani". J.D Salinger l-a dat pe acesta în judecată şi a obţinut suspendarea publicării acestui roman.

Judecătoarea Deborah Batts "a aprobat o suspendare a publicării cărţii în Statele Unite, până la adoptarea unei hotărâri definitive", a declarat o sursă pentru AFP.

Romanul "De veghe în lanul de secară" a fost publicat în 1951 şi este considerat opera de referinţă a scriitorului J.D. Salinger. Acest scriitor american, născut în 1919, trăieşte în prezent retras, în Noua Anglie, în partea de nord-est a Statelor Unite.

Sub pseudonimul John David California, suedezul Fredrik Colting a scris un fel de continuare a romanului lui Salinger, în care adolescentul Holden Caulfield din romanul original apare ca un bărbat în vârstă de 76 de ani.

Romanul "De veghe în lanul de secară" i-a adus lui Salinger impunerea definitivă în lumea literară, cartea fiind vândută anual în 250.000 de exemplare. Textul spune povestea lui Holden Caulfield, un adolescent în vârstă de 16 ani, exmatriculat de la liceu cu numai câteva zile înainte de vacanţa de iarnă. Stilul exploziv, care recurge şi la expresii argotice şi cu tentă sexuală, au făcut ca această carte să fie interzisă în unele ţări.

Scriitorul a refuzat mereu, cu vehemenţă, să vândă industriei cinematografice drepturile de autor asupra cărţii.

"De veghe în lanul de secară, după 60 de ani" urma să fie publicată în Marea Britanie în această vară şi în luna septembrie - în Statele Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici