Kelemen consideră "exagerată" decizia Guvernului de a aloca 10 milioane de lei Catedralei Mântuirii

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a catalogat drept "exagerată" decizia Guvernului de a aloca 10 milioane de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând însă că respectă această hotărâre, într-o intervenţie la RFI.

5 afișări

"Exagerat, mult exagerat, dar există solidaritate guvernamentală şi trebuie să fiu solidar cu decizia Guvernului. Eu, personal, nu am susţinut, nu susţin şi nu cred că 2011 este anul când trebuie să aloci de la bugetul statului astfel de sume pentru Catedrala Neamului. Fără să supăr pe cineva, a fost o decizie exagerată", a declarat Kelemen.

Întrebat de RFI dacă s-a opus deciziei şi în şedinţa de Guvern, Kelemen Hunor a răspuns : "Nu era vorba că… şi nu e de discutat dacă m-am opus sau nu… Eu n-am fost de acord cu o astfel de intervenţie de la bugetul de stat, pentru această construcţie, în anul 2011, dar solidaritatea guvernamentală, dincolo de poziţia mea personală mă obligă să nu comentez, dincolo de a mă exprima în acest sens. Asta este situaţia ! Într-un Guvern, fiecare ministru, când se ia o decizie, rămâne solidar cu acea decizie".

Guvernul a decis alocarea sumei de 10 milioane de lei pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, fonduri care acoperă însă doar o parte din necesarul pentru finalizarea lucrărilor, restul banilor urmând să fie asiguraţi din resurse proprii ale Patriarhiei.

"Guvernul a răspuns solicitării Patriarhiei Române şi a luat decizia de a aloca suma de 10 milioane de lei pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. Suma solicitată acoperă doar în parte necesarul pentru finalizarea lucrărilor, care urmează să fie executate în anul 2011, restul banilor urmând a fi acoperiţi din fonduri proprii", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a solicitat printr-o scrisoare transmisă preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, la sfârşitul anului trecut, să sprijine alocarea în bugetul de stat pe 2011 a 20 milioane de lei pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Patriarhia a arătat că prin legea bugetului de stat pe 2009 a fost alocată suma de 5 milioane de lei, folosită integral de Patriarhie conform destinaţiei prevăzute, iar în 2010, deşi a solicitat suma de 20 milioane de lei, nu s-a alocat nicio contribuţie de la bugetul de stat pentru acest obiectiv.

În septembrie 2010, Patriarhia susţinea că fondurile necesare pentru construirea Catedralei Neamului vor fi obţinute printr-o linie de creditare de la una sau mai multe bănci, creditul având perioadă de graţie până la finalizarea lucrării şi va fi rambursat din donaţiile credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate, nu de la stat.

Viitoarea catedrală va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 de metri înălţime. Construcţia va cuprinde 15 birouri, iar la slujbe ar putea participa 5.000 de credincioşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici