Kelemen: Părerile privind includerea Roşiei Montane pe lista UNESCO sunt împărţite, noi vom încerca - Mediafax

Kelemen: Părerile privind includerea Roşiei Montane pe lista UNESCO sunt împărţite, noi vom încerca

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, afirmă că părerile specialiştilor UNESCO "sunt extraordinar de împărţite în ceea ce priveşte şansa de a include Roşia Montană pe lista organizaţiei, dar acest lucru nu înseamnă că demersurile nu vor continua.

191 afişări
Imaginea articolului Kelemen: Părerile privind includerea Roşiei Montane pe lista UNESCO sunt împărţite, noi vom încerca

Kelemen: Părerile privind includerea Roşiei Montane pe lista UNESCO sunt împărţite, noi vom încerca (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Ministrul a explicat, vineri, într-o conferinţă de presăsusţinută la Miercurea Ciuc, că documentaţia privind Roşia Montanăeste pregătită, dar nu este completă şi a adăugat că investiţiilecare trebuie făcute pentru punerea în valoare a zonei sunt de sutede milioane de euro, astfel încât să aibă şansa de a fi acceptatăpe lista UNESCO.

"Din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt foarte complicate.Avem mai multe propuneri în perioada 2011-2012 şi încă nu am luat odecizie, fiindcă documentaţia trebuie să fie bine făcută. Odocumentaţie care nu este bine făcută şi este respinsă este, pânăla urmă, un vot de blam pentru ţară, pentru ministrul Culturii,pentru cei care o pregătesc", a declarat Kelemen Hunor.

"Aici nu înseamnă că tot ce trimitem se şi acceptă, trebuie săai o documentaţie foarte bine pusă la punct, inclusiv pentruperioada următoare, pentru că la Roşia Montană este nevoiede investiţii uriaşe, de ordinul sutelor de milioane deeuro. Pentru că acolo, dacă vrem să punem în evidenţătoate galeriile romane, medievale şi moderne - sunt peste 80-90 dekilometri de galerii subterane care nu au fost întreţinute şi nu aufost renovate niciodate, în jur de trei-patru kilometri suntvizitabili şi şapte-opt kilometri care au fost, într-un fel,cercetaţi - şi dacă nu ai această sursă de finanţare şi nuai un management al sitului respectiv, e greu de crezut că se vaaccepta pe listă", a precizat Kelemen Hunor.

Ministrul Culturii a spus că România are posibilităţi mici de ainclude noi poziţii pe lista UNESCO, la fel ca Ungaria sauGermania.

"Încă un lucru, România nu prea mai are posibilitatea de ainclude poziţii noi pe lista UNESCO, aşa cum nu are nici Ungaria,nici Germania. Europa este suprareprezentată pe această listă şiUNESCO, în ultima perioadă, se orientează către Asia sau Africa,pentru a echilibra această listă", a spus Kelemen.

El a exemplificat cu alte obiective ale României, cum ar fiCastelul Peleş şi centrul istoric al Sibiului, care trebuie"cuplate" cu alte obiective din alte state pentru a fi incluse înlista UNESCO.

"Cu Castelul Peleş, singuri nu putem intra pe listaUNESCO. Acesta este un alt obiectiv foarte important şitrebuie să mergem împreună cu Germania, cu Bavaria. Cuplăm treicastele din Bavaria cu Castelul Peleş şi aşa, probabil, dar niciaici nu suntem foarte convinşi. Am fost în vizită la Munchen, amdiscutat cu omologul meu din Bavaria şi vom încerca împreună în2012, pentru că singular nici Germania, nici România nu au nicioşansă. La fel, Sibiul singur, centrul istoric, nu va intra pelistă, dar după ce am discutat cu domnul Iohannis şi cu colegii dela Sibiu am luat decizia împreună să propunem Sibiul prinextinderea poziţiei Sighisoarei, fiindcă e mult mai uşor să extinzio poziţie şi să intri aşa cu un obiectiv nou. V-am dat acesteexmple ca să vedeţi că aici nu e vorba neapărat despre voinţa unuiministru. Este vorba despre posibilităţile noastre, politice,financiare", a explicat ministrul Culturii.

Kelemen a afirmat că problemele prezentate nu îl vorîmpiedica să caute soluţii pentru acceptarea zonei Roşia Montană pelista UNESCO, în pofida părerilor împărţite alespecialiştilor. "Documentaţia pentru Roşia Montană este pregătită,dar nu e completă. Vom merge mai departe, vom căuta soluţii.Oricum, lista tentativă nu înseamnă nimic, în acest moment, şi dacăar intra ar intra pe lista tentativă. Noi am discutat cuspecialişti din Marea Britanie, din Franţa, cu foarte mulţiarheologi şi specialişti UNESCO din străinătate, ca să avem ooptică cât de cât obiectivă, şi părerile sunt extraordinar deîmpărţite în ceea ce priveşte şansa de a include Roşia Montana pelista UNESCO, dar asta nu înseamnă că nu vom încerca", aconcluzionat Kelemen Hunor.

Anul trecut, arhitecţi şi istorici, susţinuţi de ICOMOS, unuldintre cele trei organisme consultative ale UNESCO, ausolicitat în mod oficial Ministerului Culturii să înscrie RoşiaMontană pe lista siturilor propuse să fie introduse în patrimoniulmondial.

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a iniţiatprocedura pentru includerea Roşia Montană în lista patrimoniulmondial UNESCO, anunţa, în februarie 2010, Csilla Hegedus,consilierul personal al ministrului Kelemen Hunor, în cadrul uneidezbateri a Fundaţiei Soros în Capitală.

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatuluipentru relaţia cu UNESCO susţine şi ea includerea sitului RoşiaMontană în patrimoniul mondial a organizaţiei.

Proiectul Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este "tipicpentru operaţiile imediate care compromit definitiv dezvoltarea delargă perspectivă a zonei" şi "echivalează cu radierea uneipărţi notabile din suprafaţa unui judeţ şi a două milenii deistorie", a susţinut Uniunea Arhitecţilor din România(UAR), într-o poziţie oficială exprimată în 26 noiembrie 2010.

Proiectul minier de la Roşia Montană, despre care se vorbeşteîncă din anii '90, a generat numeroase controverse în România, celemai multe legate de impactul exploatării asupra mediului şi deconservarea siturilor arheologice din Munţii Apuseni.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici