Kiss FM şi Radio Guerrilla, amendate de CNA cu câte 10.000 de lei

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să amendeze Kiss FM şi Radio Guerrilla cu câte 10.000 de lei, pentru emisiunea "Cronica cârcotaşilor", respectiv "Războiul sfârşitului de săptămână", în care a fost încălcată legislaţia audiovizualului privind protecţia minorilor.

400 afișări
Imaginea articolului Kiss FM şi Radio Guerrilla, amendate de CNA cu câte 10.000 de lei

Kiss FM şi Radio Guerrilla, amendate de CNA cu câte 10.000 de lei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

CNA a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunile matinale difuzate de mai multe posturi de radio, în perioada 1 mai - 30 iunie.

Potrivit CNA, în ediţia din 15 mai a emisiunii "Cronica cârcotaşilor", de la Kiss FM, a fost folosit un limbaj cu tentă sexuală, nepotrivit pentru ora de difuzare.

Astfel, preşedintele CNA, Laura Georgescu, a propus amendarea postului Kiss FM cu suma de 10.000 de lei. Propunerea a fost adoptată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi unul "împotrivă" (Christian Mititelu).

Decizia a fost luată în baza articolului 19, litera i din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit căruia "Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: i) prezentarea femeii în ipostaze degradante", şi a articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului, conform căruia " Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective".

Tot în şedinţa de marţi, CNA a analizat şi emisiunea "Războiul sfârşitului săptămânii", difuzată la Radio Guerrilla în 22 iunie. Potrivit CNA, şi în această emisiune a fost folosit un limbaj cu tentă sexuală.

Astfel, membrul CNA Lorand Turos a a propus amendarea Radio Guerrilla cu 10.000 de lei. Decizia de sancţionare a fost aplicată cu unanimitate de voturi, în baza articolului 19, litera i din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului şi a articolului 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului.

Pe de altă parte, CNA a decis în şedinţa de marţi şi somarea publică a postului Radio Zu, pentru emisiunea "Morning Zu" din 12 iunie, în care realizatorul Daniel Morar a făcut o glumă referitoare la Oana Roman.

În acest caz, preşedintele CNA, Laura Georgescu, a propus somarea Radio Zu, sancţiunea fiind aplicată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) şi unul "împotrivă" (Christian Mititelu).

Decizia a fost luată în baza articolului 34, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit căruia "Orice persoană are dreptul la propria imagine", şi a articolului 19, litera i din Codul, potrivit căruia "Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: prezentarea femeii în ipostaze degradante".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici