Lista nominalizaţilor pentru Man Booker International Prize

John Le Carre, Philip Roth, Rohinton Mistry şi Philip Pullman se numără printre cei 13 scriitori nominalizaţi pe lista scurtă pentru Man Booker International Prize pe 2011, un prestigios premiu literar care va fi decernat pe 18 mai, la Sydney, Australia.

39 afișări
Imaginea articolului Lista nominalizaţilor pentru Man Booker International Prize

Lista nominalizaţilor pentru Man Booker International Prize (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Man Booker International Prize, care se acordă o dată la doi ani, constă într-un cec în valoare de 60.000 de lire sterline (96.000 de dolari) şi este considerat versiunea internaţională a celui mai prestigios premiu literar britanic - Man Booker Prize.

Man Booker International Prize se acordă unui autor în viaţă, care a publicat lucrări de ficţiune în limba engleză sau ale cărui opere au fost traduse deja în limba engleză. Spre deosebire de Man Booker Prize, care se acordă unei singure opere literare, versiunea internaţională a acestui premiu onorează întreaga creaţie a unui autor.

În 2011, scriitorii din China se regăsesc pentru prima oară pe lista scurtă a finaliştilor pentru acest premiu - Wang Anyi, care a scris "The Song of Everlasting Sorrow" în 1996, şi Su Tong, al cărui roman "Wives and Concubines" a stat la baza scenariului filmului nominalizat la Oscar "Raise the Red Lantern".

Trei autori americani apar pe această listă - Philip Roth, Marilynne Robinson şi Anne Tyler -, dar şi trei scriitori din Marea Britanie - James Kelman, John Le Carre şi Philip Pullman.

Laureaţii din anii precedenţi au fost Alice Munro (Canada, 2009), Chinua Achebe (Nigeria, 2007) şi Ismail Kadare, scriitorul albanez care a câştigat acest premiu în 2005, la ediţia inaugurală.

Prezentăm mai jos lista completă a nominalizaţilor pentru Man Booker International Prize pe 2011:

Wang Anyi (China),

Juan Goytisolo (Spania),

James Kelman (Marea Britanie),

John le Carre (Marea Britanie),

Amin Maalouf (Liban),

David Malouf (Australia),

Dacia Maraini (Italia),

Rohinton Mistry (India/Canada),

Philip Pullman (Marea Britanie),

Marilynne Robinson (Statele Unite ale Americii),

Philip Roth (Statele Unite ale Americii),

Su Tong (China) şi

Anne Tyler (Statele Unite ale Americii).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici