Llosa şi Naipaul, printre finaliştii Man Booker International Prize

Scriitorul peruvian Mario Vargas Llosa, autorul britanic V. S. Naipaul, laureatul din 2001 al premiului Nobel pentru literatură, şi australianul Peter Carey, câştigător a două premii Booker, se numără printre finaliştii Man Booker International Prize, ce va fi decernat în mai, informează bbc.co.uk.

14 afișări
Imaginea articolului Llosa şi Naipaul, printre finaliştii Man Booker International Prize

Scriitorul peruvian Mario Vargas Llosa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scriitorul James Kelman este singurul dintre finalişti care s-a născut în Marea Britanie, în timp ce SUA este reprezentată de trei scriitori: Evan S. Connell, E. L. Doctorow şi Joyce Carol Oates.

Câştigătorul, care va fi anunţat în luna mai, va fi recompensat pentru întreaga lui carieră literară.

Primul Man Booker International Prize a fost acordat în 2004 şi a revenit scriitorului albanez Ismail Kadare. Premiul este decernat o dată la doi ani, unui autor în viaţă.

Cei 14 finalişti de anul acesta provin din 12 ţări diferite.

Scriitoarele Mahasweta Devi, din India, Dubravka Ugresic, din Croaţia, şi Ludmila Ulitskaya, din Rusia, se numără printre autorii favoriţi la ediţia din acest an a Man Booker International Prize.

Lista finaliştilor este completată de Arnost Lustig, din Republica Cehă, italianul Antonio Tabucchi, Alice Munro, din Canada, şi Ngugi Wa Thiong'O, din Kenya.

Australianul Peter Carey, care locuieşte în prezent la New York, este unul dintre cei doi autori care au câştigat prestigiosul Booker Prize de două ori. Celălalt autor care a reuşit această performanţă este sud-africanul J.M. Coetzee.

Romanele lui Peter Carey, "Oscar şi Lucinda" (1988) şi "The True History of The Kelly Gang" (2001), au avut un succes răsunător.

Preşedintele juriului este Jane Smiley, câştigătoarea premiului Pulitzer din 1992.

Câştigătorul din acest an al Man Booker International Prize va primi un premiu de 60.000 de lire sterline (aproximativ 63.750 de euro), la care se va adăuga suma de 15.000 de lire sterline (aproximativ 15.935 de euro) pentru traducătorul unei opere scrise în altă limbă maternă decât engleza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici