LPF: Antena 1-RCS&RDS au termen până pe 15 septembrie să extindă distribuţia meciurilor din Liga I

Consorţiul Antena 1-RCS&RDS trebuie să rezolve până pe 15 septembrie problema extinderii distribuţiei meciurilor din Liga I la peste 60% din populaţie, potrivit contractului încheiat cu Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), a declarat pentru MEDIAFAX Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii.

28 afișări
Imaginea articolului LPF: Antena 1-RCS&RDS au termen până pe 15 septembrie să extindă distribuţia meciurilor din Liga I

LPF: Antena 1-RCS&RDS au termen până pe 15 septembrie să extindă distribuţia meciurilor din Liga I (Imagine: Mediafax Foto)

"Până pe 15 septembrie (etapa a şaptea, n.r.) au termen să-şi rezolve problema cu acoperirea teritorială. Le-a cerut prin contract peste 60% acoperire naţională. În caz contrar, intrăm în conflict. Contractul devine rezolvit de drept, adică desfăcut de drept, iar banii rămân la noi", a spus Dumitru Dragomir.

El a precizat că, în acest moment, Liga a încasat banii din drepturile de retransmisie pentru primul an. "Deocamdată, noi ne-am încasat banii. Cluburile trăiesc într-un procent de 30-40 cu aceşti bani. În străinătate, meciurile se vând cu mult mai mult şi cluburile trăiesc 60% din banii primiţi. Se va ajunge şi la noi, pentru că Guvernul nu ajută cu nimic fotbalul românesc. Este o distracţie care se plăteşte", a spus Dragomir.

Şeful LPF a mai precizat că problema s-ar rezolva dacă Antena 1, care are o acoperire de peste 70%, ar mai difuza un meci pe etapă. O altă soluţie, potrivit lui Dragomir, ar fi ca Antena 1 să dea "un singur meci la altcineva cu o acoperire de peste 70%".

Dumitru Dragomir a spus că a discutat deja cu cei de la Antena 1 şi RCS&RDS şi au ajuns la "o concluzie", întrucât "Mediaşul va fi televizat". Astfel, meciul dintre Gaz Metan Mediaş şi FC Timişoara, care nu era televizat, va fi difuzat sâmbătă, pe GSP TV 2, după cum a declarat pentru MEDIAFAX Cristian Zagaradniuc, redactorul şef al GSP TV.

Pe de altă parte, Sorin Oancea, vicepreşedinte Antena 1 şi director general Antena 3, consideră că nu este "corect" faptul că Liga încearcă să pună "presiune" în privinţa distribuţiei GSP TV.

"Sperăm să convingem şi ceilalţi operatori de cablu să facă contract pentru retransmiterea GSP TV, aşa cum au făcut şi cu alte programe. Dacă cei de la Ligă pun presiune pe noi, ceilalţi cablişti nu au decât să aştepte. Nu este foarte corect", a declarat pentru MEDIAFAX Sorin Oancea.

El a precizat că aspectul contractual invocat de Dumitru Dragomir poate fi uşor rezolvat de Antena 1. "Este foarte simplu să dăm al doilea meci pe Antena 1, dacă nu ne vom înţelege cu ceilalţi operatori de cablu. Dar acest lucru va mulţumi publicul?", s-a întrebat Sorin Oancea.

Peste treizeci de suporteri şi microbişti au participat, joi, la Cluj-Napoca, la mitingul organizat de deputatul independent Mircia Giurgiu, ca semn de protest faţă de faptul că meciurile de fotbal din Liga I nu se pot vedea decât pe unele posturi TV şi la o anumită companie de cablu.

Oganizatorul manifestării, Mircia Giurgiu, a declarat că a iniţiat mitingul de protest la adresa "monopolului" consorţiului care a câştigat drepturile de televizare a meciurilor din Liga I (Antena 1- RCS&RDS) şi care a făcut ca 65 la sută dintre români să nu poată viziona transmisiile de fotbal.

"Nu s-a ţinut cont de aria de acoperire. Este un monopol creat, pentru care suporterii nu sunt vinovaţi. Liga Profesionistă de Fotbal şi consorţiul care a câştigat dreptul de televizare trebuie să rezolve problema", a spus Giurgiu.

Protestatarii au străbătut pe jos centrul municipiului şi au depus câte un memoriu la Primărie, Prefectură şi Consiliul Judeţean, cerând sprijinul autorităţilor în rezolvarea acestei probleme. Giurgiu a promis că, dacă în două săptămâni nu se va rezolva situaţia, va organiza un alt miting, de mare amploare, la Cluj-Napoca. "Voi face demersuri şi în Camera Deputaţilor pentru o discuţie în plen pe această temă şi voi sesiza Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor. De asemenea, voi sesiza şi CNA", a spus Giurgiu.

Mitingul microbiştilor şi al suporterilor s-a încheiat fără incidente, după ce au fost depuse memorii la Primărie, Prefectură şi Consiliul Judeţean. Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat, la finalul unei întrevederi cu delegaţia protestatarilor, că va iniţia discuţii cu reprezentanţii societaţii de cablu UPC Cluj pentru retransmiterea, pe plan local, a meciurilor de fotbal din Liga I.

"Sperăm să găsim măcar o soluţie pe plan local pentru suporterii din Cluj, în condiţiile în care majoritatea microbiştilor sunt abonaţi la societatea de tv-cablu UPC", a spus Tişe.

Deputatul independent de Cluj Mircia Giurgiu a depus, miercurea trecută, la Consiliul Concurenţei din Bucureşti, un memoriu legat de "nemulţumirea a milioane de români" care nu pot viziona meciurile de fotbal din Liga I. Mircia Giurgiu a declarat că încearcă şi în acest fel să atragă atenţia asupra unei probleme care priveşte o mare parte din populaţia României.

"Sunt milioane de cetăţeni sunt nemulţumiţi că, deşi plătesc abonament TV şi cablu, nu li se permite, totuşi, să vizioneze meciurile Ligii I la fotbal. Cred că şi Consiliul Concurenţei ar trebui să verifice modul în care s-a încheiat înţelegerea privind televizarea meciurilor", a spus deputatul independent.

Postul Antena 1, alături de operatorul de cablu RCS&RDS, a câştigat, în 31 martie, licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I în următoarele trei sezoane, pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA, ceea ce înseamnă 102 milioane de euro. Drepturile TV vizează sezoanele 2008/2009, 2009/2010 şi 2010/2011. Majoritatea meciurilor sunt difuzate de televiziunea GSP TV.

Marţi, CNA a anunţat că va solicita, printr-o scrisoare, consorţiului Antena 1 - RCS&RDS să urgenteze negocierile cu cabliştii pentru ca 70% din populaţie să aibă acces la Liga I, Consiliul analizând, concomitent, posibilitatea de a cere Guvernului includerea acestor meciuri în lista evenimentelor de importanţă majoră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici