Lucrări de grafică de la Luvru, prezentate la Muzeul Naţional de Artă

Un număr de 61 de lucrări de grafică din patrimoniul Muzeului Luvru din Paris vor fi prezentate publicului din România, într-o expoziţie intitulată "Linia şi culoarea. Desene florentine din secolul al XVII-lea", care va fi vernisată, joi seară, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR).

596 afișări
Imaginea articolului Lucrări de grafică de la Luvru, prezentate la Muzeul Naţional de Artă

Carlo Doci - "Cap de copil"

"Inaugurăm astăzi o expoziţie-eveniment, cu participarea extraordinară a Muzeului Luvru", a declarat Roxana Theodorescu, director general al MNAR.

Expoziţia "Linia şi Culoarea. Desene florentine din secolul al XVII-lea" prezintă 61 de desene reprezentând studii după model, schiţe de arhitectură sau proiecte de compoziţii religioase, istorice sau mitologice.

Două picturi în ulei de Carlo Dolci întregesc expunerea. Creaţiile artiştilor florentini - mari maeştri ai picturii, dar şi ai desenului - se caracterizează printr-un realism ce îşi are originea în Renaştere, dovedind o mare fineţe a observaţiei şi o dorinţă de a experimenta în tehnici diverse.

Artiştii folosesc culoarea pentru a obţine un plus de expresivitate şi rafinate efecte picturale.

"Expoziţia «Linia şi culoarea» este un eveniment în premieră în România", a mai spus Theodorescu, adăugând că o colaborare cu Muzeul Luvru există încă din anul 2005, când acesta a împrumutat MNAR lucrări pentru expoziţia "Lumini şi umbre", care s-a bucurat de un imens succes în rândul publicului din România.

"Eu sper că publicul din România va aprecia frumuseţea, eleganţa şi rafinamentul acestor desene", a conchis Theodorescu.

"Mulţi turişti vizitează Palatul Luvru la Paris, printre care şi mulţi turişti români. Dar conducerea Luvrului este conştientă de faptul că dialogul cu artele nu se poate face doar la Paris şi că este de preferat ca patrimoniul Luvrului să poată fi oferit şi în alte ţări", a declarat Carel van Tuyll van Serooskerken, director al departamentului de arte grafice al Muzeului Luvru.

În expoziţia de la Bucureşti sunt prezenţi artişti care s-au afirmat în prima parte a secolului, precum Cristofano Allori, Cecco Bravo, Giovanni da San Giovanni, Francesca Furrini, Matteo Rosselli, care ilustrează ataşamentul faţă de modelele Renaşterii şi ale primului manierism, dar şi artişti activi în a doua jumătate a secolului: Il Volterrano, Domenico Gabbiani, Pier Dandini şi Giuseppe Nasini, care contribuie la răspândirea formelor baroce.

Majoritatea artiştilor prezenţi în expoziţie au colaborat la realizarea picturilor şi decoraţiilor murale pentru mai multe complexe monumentale importante din Florenţa, printre care Palatul Pitti, reşedinţa familiei Medici, şi Casa Buonarroti, care a aparţinut lui Michelangelo.

Multe dintre lucrările prezente în expoziţie sunt studii pentru aceste monumente.

Nucleul colecţiei de desene toscane a Muzeului Luvru a aparţinut florentinului Filippo Baldinucci (1626 - 1697), celebru colecţionar şi consilier al lui Leopold al III-lea. Muzeul Luvru a achiziţionat, în 1806, aproximativ 1.200 de desene din colecţia sa.

Această expoziţie se înscrie în cadrul unei cooperări deja îndelungate între MNAR şi instituţiile franceze, al cărei punct de plecare a fost expoziţia "Umbre şi lumini. Patru secole de pictură franceză" din 2005 (pentru care Luvru a împrumutat 13 lucrări) şi care a continuat cu "Antoine Bourdelle, vector al modernităţii", în 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici