Machiajul femeilor care apar la televiziunea publică din Iran este ilegal

Şeful televiziunii de stat iraniene, Ezatollah Zarghami, le-a interzis femeilor care apar pe post să se machieze, considerând că este o practică ilegală şi împotriva legilor islamice, potrivit presei din Iran.

168 afișări
Imaginea articolului Machiajul femeilor care apar la televiziunea publică din Iran este ilegal

Machiajul femeilor care apar la televiziunea publică din Iran este ilegal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului Etemad şi agenţiei Fars, Zarghami a declarat, în cadrul unui consiliu de administraţie al televiziunii, că "machiajul femeilor care apar în emisiunile TV este ilegal şi împotriva legii islamice". "În niciun caz nu trebuie să se întâmple aşa ceva", a mai spus el.

El a mai cerut să fie evitate "amabilităţile şocante între femei şi bărbaţi, atât la televiziune, cât şi la radio" şi a recomandat ca femeile invitate la diferite emisiuni să fie primite de către femei şi nu de bărbaţi.

Zarghami a primit, în luna noiembrie, un al doilea mandat de cinci ani în fruntea televiziunii publice iraniene de la Guvern şi cu aprobarea ayatolahului Ali Khamenei, care i-a cerut în mod special să vegheze la respectarea religiei şi a moralităţii.

Potrivit aceloraşi surse, Zarghami, fost responsabil în cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului islamic, a mai cerut echipei sale să reducă spaţiul acordat muzicii.

"Există prea multă muzică în toate emisiunile televizate", a declarat el, precizând că în emisiunile de tip talk-show pauzele sunt punctate "de o muzică anormală".

Negând că ar vrea să imite televiziunile occidentale, el a mai spus că apeciază muzica "excelentă şi calmă" din unele filme occidentale, dar este de părere că "ameliorarea calităţii muzicii şi reducerea spaţiului acordat ei" ar trebui să fie o prioritate pentru televiziunea iraniană.

Televiziunea publică iraniană, care deţine monopolul pe piaţa media din Iran, are opt canale TV şi 15 posturi radio.

După revoluţia islamică, televiziunea a trecut prin diferite etape, cu o mai mare sau mai mică libertate acordată femeilor, care nu au voie să îşi arate părul, dar aveau voie să se machieze discret.

Pusă în faţa concurenţei lansate de televiziunile străine difuzate prin satelit, televiziunea publică iraniană a încercat în ultimii ani să realizeze emisiuni cât mai atractive.

Totuşi, toate emisiunile difuzate de televiziunea de stat din Iran rămân sub strictă supraveghere. "Trebuie să fiţi antenţi ca nimic nepotrivit să nu se difuzeze", le-a spus Zarghani subordonaţilor săi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici