Manuscrise ale lui André Breton, vândute pentru 3,2 milioane de euro

O colecţie de nouă manuscrise ale scriitorului francez André Breton, printre care şi celebrul "Manifest al suprarealismului", care a definit principiile acestui curent artistic, au fost vândute în cadrul unei licitaţii organizate miercuri, la Paris, de casa Sotheby's.

51 afișări
Imaginea articolului Manuscrise ale lui André Breton, vândute pentru 3,2 milioane de euro

Manuscrise ale lui André Breton, vândute pentru 3,2 milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto)

Cele nouă manuscrise au fost achiziţionate de colecţionarul francez Gérard Lhéritier, fondatorul Muzeului literelor şi manuscriselor din Paris. Manuscrisele, care proveneau de la familia lui Simone Collinet (1897-1980), prima soţie a lui André Breton, au fost vândute mai întâi separat, dintre acestea "Manifestul" fiind adjudecat pentru 740.000 de euro.

Însă, ulterior, aceste scrieri au făcut obiectul unei propuneri de vânzare "la pachet", procedură ce relansează licitaţia pentru a permite unui singur cumpărător să achiziţioneze lotul complet.

Gérard Lhéritier, care se afla în sala de licitaţie, a declarat pentru AFP că este "foarte, foarte, foarte fericit". "Mi-era teamă ca cele nouă manuscrise să nu fie dispersate", a adăugat el. "Ele vor rămâne împreună, nu părăsesc Franţa, şi vor fi expuse din iunie la muzeul nostru, într-o vitrină special concepută pentru ele".

Sotheby's a scos la licitaţie, miercuri, nouă manuscrise oferite în dar de André Breton celei care i-a fost soţie între 1921 şi 1931, ele rămânând de atunci în familie.

Punctul de atracţie al licitaţiei l-a constituit "Manifestul suprarealismului", scriere celebră de 21 de pagini, în care Breton dezvoltă principiile uneia dintre cele mai importante mişcări artistice ale secolului XX.

Textul de 24 de pagini care a definit, în 1924, "o dată pentru totdeauna", ideile şi filozofia grupului suprarealiştilor, a fost evaluat înainte de licitaţie la o sumă cuprinsă între 300.000 şi 500.000 de euro, potrivit casei de licitaţii.

A doua "bijuterie" a colecţiei, publicată tot în 1924, se numeşte "Poisson Soluble", o colecţie de 32 de poezii automate semnate de Breton între 1921 şi 1924. Şapte caiete de elev pe care care au fost scrise schiţele de la "Poisson soluble" au completat colecţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici