Mihai Mălaimare şi Petre Străchinaru au deschis conferinţele "La rencontre de Bucarest"

Mihai Mălaimare, preşedintele Comisiei mixte pentru UNESCO, Petre Străchinaru, vicepreşedintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaţilor şi vicepreşedintele Comisiei mixte pentru UNESCO, şi Roger Tropeano, preşedintele Les Rencontres, au deschis, marţi, conferinţele "La rencontre de Bucarest".

31 afișări
Imaginea articolului Mihai Mălaimare şi Petre Străchinaru au deschis conferinţele "La rencontre de Bucarest"

Directorul Teatrului Masca, Mihai Mălaimare (Imagine: Mediafax Foto)

"Artistul nu mai este doar un promotor al elementului estetic şi nici nu poate fi aşa. Este omul care trebuie să mişte energii, omul care poate schimba ceva", a mai spus Mălaimare, precizând că, în România, instituţiile fundamentale, cum ar fi familia, biserica, şcoala, nu îşi pot face datoria, aici intervenind cultura.

De asemenea, Mălaimare a vorbit despre un "posibil festival metropolitan", în care metropolele Europei să găzduiască, pe rând, acest festival şi în cadrul căruia să existe schimburi de experienţă, devenind un vector de dezvoltare culturală europeană.

Totodată, Mălaimare a vorbit şi despre posiblitatea organizării unui festival intern, în România, unde administraţiile locale să facă schimb de experienţă.

"În România există o frică de descentralizare. (...) Cu patru ani în urmă s-a încercat descentralizarea unor instituţii de cultură, care, odată ajunse pe mâna unor nepricepuţi, a fost nevoie de o intervenţie rapidă", a declarat Petre Străchinaru, precizând că, mai apoi, după descentralizare, s-a aplicat recentralizarea acestora.

"Din păcate, o asemenea revenire, nu a însemnat o rezolvare a problemelor acestor instituţii (...) Sper că noua lege a instituţiilor de spectacole şi concerte o va rezolva", a precizat Străchinaru.

"Suntem fericiţi că suntem aici în România pentru a doua oară", a declarat, la rândul său, Roger Tropeano, vorbind apoi depre "Sibiu-Capitală Europeană 2007", eveniment în cadrul căruia a fost organizat prima ediţie a Les Rencontres din România.

Evenimentul "La rencontre de Bucarest" se desfăşoară în perioada 10 - 13 noiembrie, la Bucureşti.

Printre evenimentele programate să aibă loc se numără seminarii pe diferite teme, precum cultură şi administraţie culturală şi locală, studii de caz pe diferite oraşe europene, ca exemple pentru colaborarea dintre administraţia locală şi instituţiile culturale, dar şi vizite la Muzeul Naţional de Artă Contemporană sau la Palatul Mogoşoaia.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici