Mii de documente şi cărţi ce au aparţinut lui Ernest Hemingway, făcute publice

O parte din cele câteva mii de documente digitalizate, fotografii şi cărţi care au aparţinut lui Ernest Hemingway au fost făcute publice, după ce au stat ascunse zeci de ani în subsolul casei scriitorului situată lângă Havana, în urma unei decizii luate de autorităţile cubaneze.

51 afișări
Imaginea articolului Mii de documente şi cărţi ce au aparţinut lui Ernest Hemingway, făcute publice

Ernest Hemingway (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Adei Rosa Alfonso Rosales, director al Museo Ernest Hemingway, majoritatea documentelor de arhivă nu au fost publicate niciodată şi vor oferi informaţii noi despre cei 21 de ani petrecuţi de celebrul scriitor la Finca Vigia, în San Francisco de Paula, loc în care a scris majoritatea operelor sale importante.

Astfel, cercetătorii "vor avea posibilitatea de a studia documente importante, care oferă detalii despre perioada cubaneză a lui Hemingway, ce a fost una importantă şi necunoscută biografilor săi", a precizat Alfonso.

Arhiva conţine peste 2.000 de documente, de la manuscrise ale unor opere ale sale şi până la scrisori sau chitanţe de cumpărături, aproximativ 3.500 de fotografii şi 9.000 de cărţi.

De asemenea, printre documente se numără relatări codate ale lui Hemingway privind căutările efectuate în legătură cu nişte submarine germane naufragiate pe coasta cubaneză în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi scrisori care dovedesc relaţia de dragoste a acestuia cu contesa italiană Adriana Ivancich, considerată a fi modelul după care a fost construit personajul din romanul său "Dincolo de râu şi între copaci".

Până în prezent, aproximativ jumătate din cele 2.000 de documente au fost conservate şi digitalizate, fiind disponibile pentru studiu celor care depun o cerere formală pentru a le vedea.

Potrivit lui Alfonzo, arhiva nu este încă disponibilă pe internet, dar va fi în curând.

Proiectul este realizat de Cuban National Cultural Heritage Council şi Social Science Research Council din Statele Unite, care lucrează în baza unui protocol semnat în 2002, ce presupune conservarea arhivelor depozitate în subsolul casei lui Hemingway.

Hemingway s-a mutat în 1939 la Finca Vigia, unde a scris romane precum "Bătrânul şi marea", "Sărbătoarea continuă" şi "Insule în derivă". Hemingway este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1954.

În iulie 1960, Hemingway s-a reîntors în Statele Unite unde, un an mai târziu, pe 3 iulie 1961, la vârsta de 61 de ani, s-a sinucis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici