Ministerul Culturii a cumpărat două monede, Aureus Hadrianus şi Solidus Gratianus

Ministerul Culturii a achiziţionat două monede, Aureus Hadrianus AD 117-138, unică în colecţiile publice din România, şi moneda Solidus Gratianus, anunţă ministrul Lucian Romaşcanu.

233 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii a cumpărat două monede, Aureus Hadrianus şi Solidus Gratianus

Lucian Romaşcanu

„Astăzi (marţi - n.r.) am avut bucuria unui moment istoric pentru Ministerul Culturii: am semnat contractul de achiziţie pentru două monede de valoare excepţională pentru patrimoniul istoric naţional. Este prima oară, din ce ştim, când după 1990 statul român, prin Ministerul Culturii, face o astfel de achiziţie! Este o nouă premieră, după achiziţionarea în acest an a manuscriselor Eliade şi Cioran şi după achiziţionarea în 2017 a vilei Florica a Brătienilor. Sunt extrem de fericit şi de mândru că aceste premiere au avut loc în timpul mandatelor mele”, anunţă ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

El precizează că este vorba despre moneda Aureus Hadrianus AD 117-138, unică în colecţiile publice din România, şi moneda Solidus Gratianus AD aug. 367- nov. 375, din care mai există doar încă una, ambele monede achiziţionate fiind clasate în categoria juridică Tezaur a patrimoniului cultural naţional.

„Monedele Aureus Hadrianus şi Solidus Gratianus vor fi date în administrarea Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, unde vor fi păstrate aşa cum se cuvine şi vor fi expuse spre bucuria iubitorilor de istorie românească”, încheie Romaşcanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici