Ministerul Culturii, după moartea lui Manolescu: A fost o ilustră personalitate a vieţii culturale

Criticul şi istoricul literar Nicolae Manolescu s-a stins sâmbătă. „Am primit cu întristare vestea plecării dintre noi a domnului Nicolae Manolescu, ilustră personalitate a vieţii culturale româneşti”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.

849 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii, după moartea lui Manolescu: A fost o ilustră personalitate a vieţii culturale

Ministerul Culturii, după moartea lui Manolescu: A fost o ilustră personalitate a vieţii culturale

„Academicianul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor şi personalitate marcantă a culturii române, s-a stins din viaţă în după-amiaza zilei de 23 martie 2024, la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, în urma complicaţiilor severe cardiace şi pulmonare survenite pe fondul unor suferinţe cronice preexistente”, a arătat, într-un comunicat, Spitalul Elias.

„Nicolae Manolescu s-a născut la 27 noiembrie 1939, la Rîmnicu Vâlcea. A absolvit liceul ,,Gheorghe Lazăr” la Sibiu, în 1956, şi Facultatea de Filologie la Bucureşti, în 1962. În 1974 obţine titlul de doctor în litere cu studiul monografic Contradicţia lui Maiorescu. A fost critic, istoric literar si eseist, editorialist, jurnalist, profesor de literatura română la Universitatea din Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române (din 1997), preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România şi ambasador UNESCO la Paris. Din 1990 conducea revista România literară.

Din activitatea sa impresionantă merită amintite câteva volume, care pentru mulţi au fost adevărate repere formatoare: Lecturi infidele (1966), Metamorfozele poeziei (1968), Contradicţia lui Maiorescu (1970), Introducere in opera lui Alexandru Odobescu (1976), Sadoveanu sau utopia cărţii (1976), Arca lui Noe. Eseu despre romanul românesc, I-III (1980-1983), Despre poezie (1987), Dreptul la normalitate. Discursul politic şi realitatea (1991), Cărţile au suflet (1995), Literatura română postbelică. Lista lui Manolescu, I-III (2001), Cititul şi scrisul (2002), Inutile silogisme de morală practică (2003), Poeţi moderni (2003), Istoria critică a literaturii române (2008), Viaţă şi cărţi. Amintirile unui cititor de cursă lungă (2009)”, scrie Ministerul Culturii în postarea de pe pagina sa de Facebook.

Mesajul SNSPA:

„Comunitatea academică din SNSPA îşi exprimă regretul pentru dispariţia acad. Nicolae Manolescu, Doctor Honoris Causa al SNSPA. Unul dintre cei mai mari critici literari ai României, Nicolae Manolescu a fost o figură marcantă în peisajul cultural românesc, lucrările sale devenind o referinţă pentru cititori şi scriitori.

În calitate de critic literar şi profesor, a avut un impact major asupra modului în care literatura română este percepută şi apreciată, atât în ţară, cât şi pe plan internaţional. Prin lucrările sale, Nicolae Manolescu a deschis noi orizonturi în interpretarea literaturii române, demonstrând o înţelegere profundă a valorilor culturale şi istorice.

În calitate de preşedinte al Partidului Alianţei Civice (1991-1997), senator (1992-1996), preşedinte al Consiliului Naţional al Partidului Naţional Liberal (1997-2000), Nicolae Manolescu a fost un lider politic marcant, care a contribuit decisiv la parcursul democratic al României, după anul 1989.

În perioada 2006-2015, Nicolae Manolescu a fost ambasador al României la UNESCO.

În anul 2012, Senatul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat prof. Nicolae Manolescu înalta distincţie de Doctor Honoris Causa al SNSPA.

Pierderea sa lasă un gol imens în inimile noastre, dar moştenirea sa va continua să inspire. Gândurile noastre se îndreaptă către familie, prieteni şi toţi cei care l-au cunoscut şi i-au apreciat opera”.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici