Ministerul Culturii va trimite un corp de control la RADEF

Ministrul Culturii va dispune trimiterea unui corp de control la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului "RomâniaFilm" (RADEF), a declarat consilierul Mircea Staicu, după o întâlnire cu mai mulţi sindicalişti, care au intrat în greva foamei, şi cu directorul regiei, Maxim Meca.

77 afișări
Imaginea articolului Ministerul Culturii va trimite un corp de control la RADEF

Ministrul Culturii Theodor Paleologu (Imagine: Mediafax Foto)

Acelaşi lucru l-a declarat şi Mircea Staicu. "Avem un conflict de muncă, în care preşedintele de sindicat reclamă că i-a fost desfiinţat postul. Ministerul nu poate interveni"."Dacă în urma auditului de la RADEF se va decide că a fost vorba de abuz în funcţie, atunci Ministerul poate să ceară explicaţii".

Decizia de a se efectua un audit la RADEF a fost primită cu entuziasm de ambele părţi. Pe de o parte, Meca a apreciat că un audit, pe care l-a solicitat Ministerului Culturii încă de anul trecut, "este binevenit". Pe de altă parte, membrii sindicatului care au intrat, marţi, în greva foamei au recunoscut că astfel li s-a răspuns la o parte dintre cerinţe.

Maria Bikfalvi, Constantin Curelea, Traian Chiriţă şi Henter Bela au început acţiunea de protest în curtea sediului MCCPN la ora 10.00 dimineaţa, arborând pancarte prin intermediul cărora anunţau că vor rămâne în greva foamei până când Maxim Meca va fi demis. Ei au declarat că directorul general interimar al RADEF se face vinovat de management dezastruos, abuz în serviciu şi lipsă de dialog cu sindicatul.

Bikfalvi a declarat că, în prezent, regia are datorii de 1,6 milioane de lei la distribuitorii de film şi că, uneori, în cinematografele din subordinea RADEF sunt difuzate filme fără licenţă, tocmai din acest motiv.

"Această afirmaţie este gravă şi nu are susţinere", a declarat Maxim Meca. "Maria Bikfalvi nu ştie ce filme au licenţă şi ce filme nu au licenţă. Acest lucru îl ştiu doar distribuitorii, care pot avea licenţă şi pentru 12 ani", a spus acesta.

De asemenea, la declaraţiile reprezentanţilor Sindicatului Liber "RomâniaFilm" potrivit cărora ar merge în deplasări pe banii RADEF, Meca a răspuns că respectivele călătorii au fost făcut în interes de serviciu.

"Regia are unităţi în 167 de oraşe. Bikfalvi a declarat că, dacă nu se iau înapoi sălile de la consiliile locale, va face şi va drege (...) A trebuit să fac deplasări prin ţară să văd care este situaţia cinematografelor şi să semnez protocolul predare-primire. Am fost în aceste deplasări în interes de serviciu, sub impulsul mobilizator al sindicatului", a mai spus Meca.

RADEF are în subordine 38 de cinematografe şi 300 de salariaţi, aproximativ 150 fiind afiliaţi Sindicatului Liber "RomâniaFilm".

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici