Muzeul Abandonului, primul din România nominalizat la The Museums and Heritage Awards

Muzeul Abandonului se numără printre cinci cele mai bune proiecte muzeale din lume la categoria Best Use Of Digital, în cadrul Museums and Heritage Awards 2024.

183 afișări
Imaginea articolului Muzeul Abandonului, primul din România nominalizat la The Museums and Heritage Awards

Muzeul Abandonului, primul din România nominalizat la The Museums and Heritage Awards. Sursa foto: Facebook / Muzeul Abandonului

Potrivit unui comunicat al muzeului, aflat la cea de-a 22-a ediţie, The Museums and Heritage Awards reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din industria muzeală şi patrimonială din lume, recunoscând excelenţa şi inovaţia în domeniu.

Muzeul Abandonului s-a înfiinţat în anul 2021, fiind primul proiect muzeal din România aflat la intersecţia dintre social şi cultural. Acesta şi-a propus să sondeze o imensă traumă colectivă care nu a fost niciodată cu adevărat recunoscută şi diseminată public. Este vorba despre sutele de mii de copii care au fost abandonaţi în anii comunismului, dar şi în istoria recentă a ţării noastre.

Muzeul a primit această nominalizare chiar în perioada în care Consiliul Europei solicită ferm tuturor statelor membre să realizeze un bilanţ al situaţiei violenţelor comise în instituţii şi să se recunoască suferinţa victimelor.

„Când am iniţiat acest proiect, ne-am dorit ca el să aducă o schimbare de percepţie, să devină un mediator social între comunitatea niciodată văzută a celor care au suferit efectele şi stigmatul abandonului şi societate. Schimbarea poate veni doar de la noua generaţie, pentru ei am gândit acest format digital şi imersiv, iar acum această alegere a unui muzeu digital ne aduce o nominalizare care ne pune în lumina reflectoarelor la nivel internaţional”, a declarat Oana Drăgulinescu, fondator al Muzeul Abandonului.

Muzeul Abandonului este un proiect independent, care a reuşit să se impună ca o instituţie a viitorului, prin inovaţie digitală şi dezvoltarea unei spectaculoase aplicaţii de realitate virtuală, apreciată în cadrul International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival, Timişoara Capitală Culturală Europeană, 2023 şi la Conferinţa Co-Museum de la Atena (decembrie 2023).

Harta Abandonului, cea mai amplă iniţiativă de cercetare publică pe această temă

Tot în sfera implementărilor digitale, muzeul deţine o arhivă de aproape 20.000 de itemi şi o mapare a tuturor instituţiilor în care copiii României au trăit între 1966 şi 1997. Harta Abandonului conţine sute de instituţii, fişe şi documente asociate, devenind cea mai amplă iniţiativă de cercetare publică pe această temă.

„Cred că am reuşit, cu această nominalizare, să învingem sindromul periferiei. Când eşti un muzeu mic şi independent de la Bucureşti, e greu să îndrăzneşti să te proiectezi în prima ligă a muzeelor lumii. Muzeul Abandonului este un proiect muzeal memorial, sub forma unui exerciţiu colectiv şi participativ de asumare şi responsabilitate, dedicat celor peste jumătate de milion de copii abandonaţi în România în perioada comunistă şi post-comunistă”, susţine Ioana Călinescu, co-fondator al Muzeul Abandonului.

„Este cu adevărat inspiraţional să observăm gama largă de organizaţii care figurează pe lista scurtă din acest an, unde mici muzee locale stau umăr la umăr cu instituţii de renume mondial. Această ţesătură diversă reflectă în mod minunat tapiseria bogată a acestui sector, prezentând natura incluzivă şi eclectică a patrimoniului nostru cultural global”, a spus Anna Preedy, director al Museums + Heritage Awards.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Hilton London Park Lane în seara zilei 15 mai şi va fi găzduită de exploratorul National Geographic, paleoantropolog, biolog evoluţionist şi comediant, Ella Al-Shamahi.

Muzeul Abandonului a mai fost distins în anul 2023 cu Golden Award for Excellence in the Art and Culture, Romanian PR Awards, în anul 2022 la Gala Premiilor Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) cu Premiul pentru Incluziune Socială şi Dialog Intercultural şi la Gala Societăţii Civile cu trei Premii I la secţiunile: Artă şi Cultură, Impact social, Campanii de comunicare pe teme sociale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici