Nicolae Manolescu: "Istoria critică a literaturii române" nu este o biblie

Nicolae Manolescu, autorul volumului "Istoria critică a literaturii române", a declarat marţi, în cadrul unei dezbateri ce marchează relansarea Cafenelei critice, o serie de întâlniri literare, că cea mai recentă carte a sa nu este o biblie a literaturii şi că aceasta va suscita dezbateri aprinse.

1774 afișări
Imaginea articolului Nicolae Manolescu: "Istoria critică a literaturii române" nu este o biblie

Nicolae Manolescu: "Istoria critică a literaturii române" nu este o biblie (Imagine: Mediafax Foto)

Călin Vlasie, directorul general Paralela 45, editura care a publicat volumul , a declarat că l-a abordat pe Manolescu în urmă cu cinci ani şi l-a somat pe acesta să termine istoria la care lucra de 20 de ani.

"Ce m-a surprins la el a fost faptul că nu avea termene", a mărturisit Vlasie. De altfel, Manolescu a mărturisit că, în momentul în care a avut loc discuţia cu directorul editurii Paralela 45, se blocase la capitolul dedicat lui Mihai Eminescu, pe care l-a descris ca fiind o mare bătălie. Manolescu a recunoscut, de asemenea, că în respectivul capitol contrazice opiniile criticului Ion Negoiţescu referitoare la Eminescu.

Călin Vlasie i-a propus lui Manolescu o sumă lunară pe toată perioada în care va lucra la volumul "Istoria critică a literaturii române".

"Când m-am dus să mă întâlnesc cu el, Nicolae Manolescu mi s-a părut în impas şi ca scriitor şi ca om. Mi s-a părut extrem de dezorientat şi nu cred că mai spera să termine cartea", şi-a amintit Vlasie, care a mărturisit că şi criticul l-a scos pe el dintr-un "impas al editorului".

"M-am dus la el şi dintr-o enervare. Aveam impresia că ne pierdeam timpul editorial publicând volumaşe şi poezele", a mărturisit acesta.

"La un moment dat, încercând să îl conving, i-am spus: «Dar ce vrei dom'le, să îţi apară postum?»", şi-a mai amintit directorul editurii Paralela 45.

Gabriel Dimisianu a mărturisit că nici el nu se mai aştepta, după apariţia primului volum din "Istoria literaturii române", publicat de Manolescu în 1990, să îl mai vadă pe al doilea. "Lucrarea este impresionantă ca obiectiv editorial", a spus criticul.

"Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură", de Nicolae Manolescu, va fi lansată joi, de editura Paralela 45, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, care are loc la Pavilionul Central al Romexpo, între 19 şi 23 noiembrie. La lansare vor vorbi Nicolae Manolescu, Călin Vlasie şi Mircea Cărtărescu.

Dezbaterea de marţi a marcat reluarea seriei de evenimente Cafeneaua critică, iniţiată de Ion Bogdan Lefter în urmă cu aproximativ 10 ani, la Facultatea de Litere.

Întâlnirile Cafenelei, moderate de Lefter, vor avea loc în fiecare miercuri, de la ora 19.00, în club The Silver Church (TSC), lângă Casa de Cultură a Studenţilor.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici