Nicolae Manolescu şi Dan Mircea Cipariu candidează la preşedinţia USR - Mediafax

Nicolae Manolescu şi Dan Mircea Cipariu candidează la preşedinţia USR

Actualul preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR), criticul Nicolae Manolescu, şi scriitorul Dan Mircea Cipariu candidează la preşedinţia uniunii, alegerile urmând să aibă loc pe 23 noiembrie, a declarat pentru MEDIAFAX Nicolae Manolescu.

121 afişări
Imaginea articolului Nicolae Manolescu şi Dan Mircea Cipariu candidează la preşedinţia USR

Nicolae Manolescu şi Dan Mircea Cipariu candidează la preşedinţia USR (Imagine: George Călin/Mediafax Foto)

Nicolae Manolescu a spus că alegerile pentruşefia USR vor avea loc la sala Amfiteatru a Teatrului NaţionalBucureşti (TNB), "la o zi după primul tur al alegerilorprezidenţiale".

Nicolae Manolescu a fost ales preşedintele al USR în 2005,aflându-se, atunci, la primul mandat în această funcţie.

Acesta este membru corespondent al Academiei Române, criticliterar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoricliterar şi politician. Ambasador al României la UNESCO, el esteconsiderat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literaricontemporani. Anul trecut, la Târgul de Carte Gaudeamus, Manolescua lansat cel mai nou volum al său, "Istoria critică a literaturiiromâne".

Din 1990, acesta este director al publicaţiei Românialiterară.

Una dintre cele mai recente propuneri ale preşedintelui UniuniiScriitorilor din România a fost ca instituţia să treacă la vecheaei denumire, respectiv Societatea Scriitorilor din România(SSR).

"Societatea Scriitorilor din România este numele sub care ne-amînfiinţat în urmă cu 100 de ani. Societatea Scriitorilor dinRomânia este numele sub care instituţia a funcţionat din 1908 -1909 până în 1949. Nu costă nimic să ne schimbăm denumirea, trebuiesă schimbăm nişte antete. În statutul actual al instituţiei scriecă Uniunea Scriitorilor din România moşteneşte SocietateaScriitorilor din România", declara pentru MEDIAFAX, pe 18 aprilie,Nicolae Manolescu. Această propunere, însă, a căzut, în iunie, înurma discuţiilor cu scriitorii.

Candidaţii la funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor dinRomânia îşi vor expune programele, pe larg, în cadrul ConferinţeiNaţionale a USR, pe 23 noiembrie.

De cealaltă parte, Dan Mircea Cipariu,preşedintele Secţiei de Poezie a Asociaţiei Scriitorilor dinRomânia-Filiala Bucureşti, are ca propuneri pentru mandatul său depreşedinte al USR, printre altele, realizarea unor proiecte care săatragă sponsori, dar şi realizarea unui anuar care să ajute membriiUSR să se cunoască între ei.

"Numai aşa putem îndrepta «sărăcirea» şi de imagine şi materialăa scriitorului (...), prin programe, organizare şi marketingcultural. Prin participarea la licitaţiile de finanţări publicelocale, regionale, naţionale şi europene, cât şi prin atragereaunor fonduri private. Împreună cu o echipă de specialişti, vomaduce bani pentru perfecţionarea profesională a scriitorilor, banipentru asistenţa socială şi de sănătate a celor mai săraci dintrescriitori, bani pentru proiecte literare şi multiart, bani pentrupremii literare consistente financiar. Putem ieşi din această starede sărăcie şi criză prin mecanisme şi criterii de selecţietransparente, prin programe dedicate recâştigării prestigiuluiscriitorului român contemporan", se arată într-un comunicat alscriitorului.

Acesta spune, în acelaşi document, că una dintre marile problemeale USR este comunicarea internă. Această situaţie, de fapt, poatefi rezolvată urgent printr-un buletin informativ lunar, care să fietrimis/ dăruit fiecărui membru al USR.

Realizarea "Anuarului Scriitorilor Români", în care să fieprezenţi, cu date bio-bibliografice şi repere de contact toţicolegii din USR, precum şi a unei baze de date ce va folosiinformaţiile unui prim recensământ profesionist al membrilor USRsunt două soluţii prin care membrii asociaţiei pot să se cunoascămai bine şi să promoveze statutul de scriitori, mai scrie înrespectivul comunicat.

Dan Mircea Cipariu a coordonat proiecte precum "Colocviultinerilor scriitori", "27. Poezie de Bucureşti", "Scriitori peCalea Regală", "Maratonul de Poezie şi Jazz" şi "Colocviultinerilor critici literari", finanţate de Ministerul Culturii şiCultelor sau de Administraţia Fondului Cultural Naţional(AFCN).

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici