- Home
- Cultură-Media
- (21.09.2024, 17:13)
- Bianca Popa
“Noapte înstelată” ilustrează cu precizie o teorie ştiinţifică ce a fost descrisă abia după moartea lui van Gogh
- Cercetările arată că pictura lui Van Gogh se aliniază cu teoria turbulenţei a lui Kolmogorov, care explică cum energia se mişcă prin fluide precum aerul şi apa.
- Van Gogh a reuşit să capteze dinamismul cerului datorită observaţiilor sale atente, chiar dacă nu putea cunoaşte conceptele ştiinţifice moderne.
- Analiza evidenţiază înţelegerea profundă a fenomenelor naturale de către Van Gogh, subliniind legătura dintre viziunea sa artistică şi adevărurile matematice ulterioare.
Urmărește
1444 afișări
“Noaptea înstelată” ilustrează cu precizie o teorie ştiinţifică ce a fost descrisă abia după moartea lui van Gogh
Cercetări recente au relevat că celebra pictură a lui Vincent van Gogh, ”Noapte înstelată”, ilustrează cu precizie modele asociate teoriei turbulenţei lui Kolmogorov, un concept care nu a fost articulat oficial decât mult timp după moartea artistului, relatează Smithsonian Magazine. Creată în 1889, în timpul şederii lui Van Gogh într-o instituţie psihiatrica, pictura prezintă un cer viu, plin de nuanţe albastre şi accente aurii strălucitoare. Deşi este adesea interpretată ca o reflecţie a luptei lui Van Gogh cu problemele de sănătate mintală, acest studiu sugerează că el era, de asemenea, un observator atent al naturii.
Teoria turbulenţei lui Kolmogorov, dezvoltată de matematicianul rus Andrey Kolmogorov, explică modul în care energia se mişcă prin fluide precum aerul şi apa, dezvăluind că vârtejurile mai mari se descompun în altele mai mici, conform unor tipare predictibile. Acest comportament este observat în fenomene naturale precum curenţii oceanici şi norii de furtună. Cercetătorii de la Universitatea Xiamen au analizat vârtejurile din ”Noapte înstelată” şi au descoperit că 14 forme specifice corespund modelelor prezise de teoria lui Kolmogorov.
Analiza echipei a implicat măsurarea formelor în vârtej şi examinarea alegerilor cromatice ale lui Van Gogh pentru a estima mişcarea cerului. Ei au descoperit că aceste modele se aliniază nu doar cu teoria lui Kolmogorov, ci şi cu scalarea lui Batchelor, care descrie distribuţia energiei în turbulenţa de scară mică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Preşedintele destituit al Coreei de Sud participă la audierea privind prelungirea detenţiei
-
Revoluţie totală în lumea vacanţelor. Un antreprenor român care a clădit de la zero o afacere în turism anunţă o schimbare radicală în modul oamenilor de a călători. Cum vor arăta concediile viitorului
-
Când vor fi gata unele dintre cele mai aşteptate drumuri din ţară care ar rezolva problema aglomeraţiei de pe Valea Prahovei. De când putem circula pe centura de la Comarnic şi Braşov-Azuga care sunt promise încă din 2015? Lucrurile se mişcă rapid
Deşi este imposibil ca Van Gogh să fi cunoscut aceste concepte ştiinţifice, având în vedere că Kolmogorov s-a născut cu 13 ani după moartea lui Van Gogh, cercetătorii cred că observaţiile detaliate ale naturii i-au permis acestuia să surprindă în mod intuitiv dinamica cerului.
Adam Frank, un astrofizician, susţine ideea că viziunea artistică a lui Van Gogh reflectă adevăruri mai profunde despre lume, sugerând că el a transmis ceea ce va fi ulterior exprimat matematic. Această intersecţie între artă şi ştiinţă subliniază înţelegerea profundă a lui Van Gogh asupra fenomenelor naturale, punând accent pe moştenirea sa nu doar ca artist, ci şi ca observator perspicace al universului.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Restricții în București și trafic spre munte: Ce trebuie să știi când pleci la drum
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Premierul Thailandei declară că a fost ținta unei escrocherii cu A.I.: „Am auzit clar vocea liderului țării”
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1060. Rusia atacă o instalaţie de infrastructură în Zaporojie / Patru persoane ucise în urma unui atac rusesc asupra Kievului / Incendiu la un depozit de petrol din regiunea Tula, Rusia, după un atac cu drone / Aproape 89.000 de soldaţi ruşi confirmaţi morţi în Ucraina, relevă o investigaţie media
-
astăzi, 13:06
Preşedintele destituit al Coreei de Sud participă la audierea privind prelungirea detenţiei