Noaptea Institutelor Culturale, la ediţia a şasea: Muzică, film, poezie şi gastronomie pe 22 iunie, în Bucureşti

Noaptea Institutelor Culturale, unul din cele mai populare evenimente culturale bucureştene, ajunge, pe 22 iunie, la cea de-a şasea ediţie, fiind marcată în 14 centre şi institute culturale, printre care Institutul Cultural Român, British Council, Institutul Cervantes şi Institutul Francez.

395 afișări
Imaginea articolului Noaptea Institutelor Culturale, la ediţia a şasea: Muzică, film, poezie şi gastronomie pe 22 iunie, în Bucureşti

Noaptea Institutelor Culturale, la ediţia a şasea: Muzică, film, poezie şi gastronomie pe 22 iunie, în Bucureşti (Imagine: www.icr.ro)

Din 2007, la sfârşitul lunii iunie, institutele culturale de la Bucureşti îşi deschid porţile şi mai larg decât o fac de obicei, îndemnând publicul iubitor de cultură la o noapte albă, plină de evenimente atent ticluite şi surprize. Începând din 2009, Noaptea Institutelor Culturale se derulează sub egida EUNIC (European Union National Institutes for Culture), se arată pe site-ul icr.ro.

Anul acesta, Noaptea Institutelor Culturale este organizată de 14 centre şi institute culturale membre EUNIC: British Council, Centrul Ceh, Institutul Balassi - Centrul Cultural al Ungariei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Camões/Ambasada Portugaliei, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură "Vito Grasso", Institutul Polonez, Centrul Cultural şi de Informare al Ucrainei şi Centrul Cultural Turc Yunus Emre.

Institutul Cultural Român (ICR) din Bucureşti va sărbători împreună cu Wallonie-Bruxelles, programul instituţiei din Aleea Alexandru nr. 38 incluzând jazz, dans, poezie, fotografie, film, bere Grolsch, cafea "Gheorghe Florescu" şi clătite "Yvelline", multă bună dispoziţie şi veselie.

În Sala Mare a ICR, între orele 17.00-18.30 şi 20.00-21.30, vizitatorii vor putea să ia parte la cursuri de dans "Romana". În secolul al XIX-lea, la Braşov, se năştea un dans de societate unic şi original. Dansul a fost preluat de toate comunităţile Transilvaniei, în pofida rivalităţilor naţionale din epocă. Astfel, ICR invită bucureştenii la o lecţie pentru public susţinută de maestra Nermina Damian.

De la ora 19.00, vizitatorii ICR vor putea să ia parte la vernisajul expoziţiei "Danube, a flowline" a fotografului ceh Pavel Hroch. Expoziţia urmăreşte, în cei 300 de kilometri parcurşi de autor de-a lungul Dunării, punctele comune ale etniilor şi culturilor diverse. Fotografiile lui Pavel Hroch surprind cu naturaleţe pescuitul, lucrul în zonele industrale riverane, obiceiurile religioase la sat, dar şi elemente care transcend graniţele, unind macro-regiunile Dunării într-o identitate distinctă.

De asemenea, pe tot parcursul nopţii, la ICR vor avea loc proiecţii ale unor scurtmetraje, printre care o selecţie Wallonie-Bruxelles, care cuprinde câteva dintre cele mai recente şi apreciate scurtmetraje belgiene francofone, dar şi scurtmetraje ale unor bursieri ICR, printre care "W*EASTERN", regia Olivia Mihălţianu, bursieră la Cité des Arts din Paris, cu sprijinul ICR (Bursă Constantin Brâncuşi), şi "AD/HD Back on track", regia Daniel Wetherell, Norvegia, 2010 (regizorul a participat la cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească de la Braşov, 2011).

La acestea se vor adăuga proiecţii ale unor filme de la atelierul Aristoteles 2011, precum "Momentky", regia Veronika Janeckova, şi "Gutuiul japonez", regia Mara Trifu.

În Grădina ICR, între orele 18.30-20.00, se va desfăşura programul "Poezia de azi îşi întâlneşte traducătorii", în care autori şi bursierii-traducători vor lectura în română, germană, italiană, rusă, sârbă, spaniolă, ucraineană, turcă. De asemenea, poeta croată Bozica Jelusic va citi în limba maternă, urmând o lectură în română. Tot la ICR vizitatorii vor putea să asculte un concert de chitară şi contrabas Quentin Dujardin - Boris Schmidt, dar şi un recital susţinut de grupul vocal Jazzapella.

Peste drum de ICR, la Institutul Italian de Cultură, vizitatorii vor avea parte de un puzzle de cultură italiană, cu scurtmetraje premiate la Festivalul internaţional de scurtmetraje Maremetraggio, un concert susţinut de maestrul Maurizio Mastrini, degustare de preparate gastronomice italiene, un omagiu adus regizorului Michelangelo Antonioni la centenarul naşterii sale - prin proiecţia filmului "Professione: reporter/ Pasagerul", dar şi expoziţia "Roma inedită" - un omagiu adus Romei de fotografa Rodica Marinescu.

Pe de altă parte, patrimoniul imaterial este tema în jurul căreia Institutul Francez şi Institutul Camoes au ales să scrie povestea acestei Nopţi a Institutelor din 2012. Din noiembrie 2011, data la care a fost declarat Patrimoniu Imaterial al Umanităţii de către comisia UNESCO, fado-ul nu mai aparţine doar Lisabonei şi Portugaliei. Fado-ul, ca şi gastronomia franceză sunt acum ale tuturor, îşi justifică cele două institute alegerea.

Programul Institutului Francez va fi completat de atelierele "Poveşti şi măşti" şi "Espace Cours de langue", concertul "Cercuri… de la Chopin la Liszt", susţinut de pianistul Nicolae Dumitru, programul "Caragiale l'éternel", care cuprinde fragmente din piesele "O noapte furtunoasă", "Conu Leonida faţă cu reacţiunea" şi "O scrisoare pierdută", un concert Maria Răducanu.

De asemenea, cu ocazia Nopţii Institutelor Culturale, Institutul Francez va prezenta, la Cinema "Elvira Popescu", o selecţie de scurtmetraje obţinute prin amabilitatea Festivalului European de Scurtmetraj de la Brest şi un program de filme de animaţie, grupate sub genericul "Ah ! L'Amour..." şi care include scurtmetraje ale unor animatori celebri Ducki Tomek (Ungaria), Jérémy Clapin (Franţa), Arnaud Demuynck (Belgia) sau Bruno Collet (Franţa).

Pe durata întregii seri, vizitatorii Institutului Francez vor putea să vadă şi o instalaţie Pif, realizată de Dan Perjovschi pentru expoziţia "Pif în România, erou al Epocii de aur (IFB)", vor putea să încerce delicatese franceze şi specialităţi portugheze şi să deguste vin.

Pe de altă parte, programul Institutului Cervantes celebrează deopotrivă Noaptea Albă a Institutelor Culturale şi Ziua Limbii Spaniole - El Día E - la Fiesta de todos los que hablamos español. Pe toată durata evenimentului, vizitatorii vor putea scrie cărţi poştale ilustrate cu poemele lui Nicanor Parra, pe care Instituto Cervantes le va expedia prin poştă în data de 23 iunie. De asemenea, vizitatorii vor primi un număr pentru tragerea la sorţi a 10 premii oferite la miezul nopţii.

Vizitatorii Institutului Cervantes vor putea să ia parte şi la "Agua y Pozo", un concert de flamenco cu Pilar Díaz Romero şi Tiberiu Gogoanţă, dar şi la "Tortilla de scurtmetraje spaniole, subtitrate în limba engleză", un program care va include pelicule precum "Striptease", regia Juan Carlevaris, "Dulce", regia Iván Ruiz Flores, "Interés Variable", regia Felipe Pardo etc.

Pe de altă parte, la ediţia din acest an a Nopţii Institutelor Culturale, British Council îi invită pe vizitatori la o seară activă dedicată Jocurilor Olimpice 2012 şi un program "care îi va menţine în formă", ce cuprinde: Olimpiada de boardgames (va testa atenţia la detalii, cunoştinţele şi abilităţile strategice în cele patru runde ale competiţiei, iar câştigătorii vor fi recompensaţi cu premii tematice), Triatlonul @British (în loc de înot, ciclism şi alergare, cei interesaţi vor fi provocaţi la trei probe inedite şi culturale), un meci demonstrativ de dezbateri etc. Totodată, seara va continua cu proiecţii de filme despre sport şi Londra, din colecţia British Council, producţii realizate între 1940 şi 1950.

Centrul Cultural al Ungariei se va mobiliza pentru Noaptea Institutelor Culturale împreună cu Forumul Cultural Austriac şi Goethe-Institut. Astfel, vizitatorii Centrului Cultural al Ungariei vor putea să ia parte, de la ora 18.00, la "Re-buttoned: Hungarian is in Fashion!", o expoziţie de modă şi design. În 2011, în Ungaria s-a lansat un concurs de fashion design a cărui iniţiativă era popularizarea şi aplicarea elementelor tradiţionale ungureşti în designul contemporan. Design Terminal din Budapesta porneşte cu această colecţie într-o călătorie în Europa, prima oprire fiind în Bucureşti.

De la ora 22.00, programul Centrului Cultural al Ungariei va continua cu dansuri populare maghiare, iar de la ora 24.00 vizitatorii se vor putea bucura de "Midnight gulaş!".

Forumul Cultural Austriac va sărbători Noaptea Institutelor Culturale la sediul Centrului Cultural al Ungariei din Bucureşti, unde de la ora 00.30 va fi proiectat filmul "Răpirea neintenţionată a doamnei Elfriede Ott", în regia lui Andreas Prochaska. În anul 2011, pelicula a fost distinsă în Austria de trei ori, pentru cel mai bun scenariu, cea mai bună muzică şi cel mai bun film.

Programul Goethe-Institut de la Centrul Cultural al Republicii Ungare va cuprinde, de la ora 20.00, proiectul "Vaca Rosmarie" de Andri Beyeler, regia Theo Herghelegiu, muzica Edi Jighirgiu - lectură scenică şi "cântări bestiale", şi, de la ora 00.30, proiecţia filmului "Das Leben der Anderen/ Viaţa celorlalţi", în regia lui Florian Henckel von Donnersmark.

La Centrul Ceh, într-o singură noapte din an vor fi lăsate la o parte arta pretenţioasă, subiectele serioase şi va fi pregătit, în schimb, un mix de cultură pop. Cei care vor vizita Centrul Ceh în Noaptea Institutelor pot alege între un meci de fotbal transmis live, hochei de masă şi baschet, versiunea completă a serialului "Arabela", o istorie a trailerului şi le vor putea savura împreună cu cea mai populară băutură a Cehiei, berea. Pe deasupra, câţiva artişti cehi vor interveni în spaţiul clădirii, făcându-l de nerecunoscut.

La Centrul Cultural Turc Yunus Emre, vizitatorii vor putea să ia parte la o lecţie demonstrativă de limbă turcă pentru începători, dar şi la ateliere de creaţie artistică - ebru (pictură pe apă), tir cu arcul tradiţional turcesc, arta TEZHIP (aurirea), HÜSNÜHAT (caligrafia otomană) şi modelarea sticlei (pipe de suflat). De asemenea, cei interesaţi vor putea să asculte recital de baglama (instrument cu trei corzi) şi vor putea să deguste produse culinare turceşti.

Totodată, Institutul Polonez din Bucureşti şi Centrul Cultural şi de Informare al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti vor sărbători Noaptea Institutelor Culturale la Clubul Green Hours, unde îşi aşteaptă invitaţii să petreacă o noapte de neuitat, în atmosfera Campionatului European de Fotbal 2012. Programul va include o serie de ateliere pentru copii şi părinţi, un concert Dagadana (un trio polono-ucrainean, care îmbină diferite genuri muzicale), şi proiecţii ale unor filme, printre care "Arta libertăţii/ Sztuka wolności", regia Wojciech Słota, Marek Kłosowicz.

Pentru deplasarea între centrele în care au loc evenimente, pasionaţii de cultură vor avea la dispoziţie o cursă specială RATB.

Programul complet al Nopţii Institutelor Culturale 2012 poate fi consultat pe site-ul www.icr.ro.

Noaptea Institutelor Culturale a crescut cu fiecare an atât ca număr de organizatori, ca număr de evenimente, cât şi ca număr de participanţi, fiind unul dintre cele mai vizibile şi apreciate evenimente din Bucureşti.

În 2011, în Noaptea de Sânziene, mai mult de 50 de evenimente s-au derulat timp de peste 14 ore în opt locuri din Bucureşti, cu ocazia Nopţii Institutelor Culturale. Consumatorii de cultură, chiar şi nocturnă, s-au putut bucura de filme, expoziţii de fotografie sau instalaţie video, lansări de carte, lecturi publice, concerte felurite, teatru, jocuri de societate, concursuri şi delicioase surprize gastronomice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici