Nominalizările pentru Man Booker Prize pe 2012

Cei şase finalişti selectaţi anul acesta pentru Man Booker Prize, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie, care va fi decernată pe 16 octombrie:

206 afișări
Imaginea articolului Nominalizările pentru Man Booker Prize pe 2012

Hilary Mantel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Scriitoarea britanică Hilary Mantel a fost selecţionată în acest an pentru volumul "Bring Up the Bodies", o continuare a romanului "Wolf Hall", pentru care a fost recompensată cu Man Booker Prize în 2009, informează BBC.

"Bring Up the Bodies" este o poveste fictivă despre viaţa lui Thomas Cromwell, un consilier al regelui Henry al VIII-lea, care şi-a câştigat notorietatea în timpul dinastiei Tudorilor. Atât "Wolf Hall", cât şi "Bring Up the Bodies" fac parte dintr-o trilogie despre Cromwell. Cel de-al treilea volum din această serie, intitulat "The Mirror and the Light", va continua descrierea vieţii fictive a lui Thomas Cromwell, până la executarea acestuia în 1540.

Alături de Hilary Mantel, pe lista scurtă au mai fost selecţionaţi Will Self , cu romanul "Umbrella", Tan Twan Eng, cu "The Garden of Evening Mists", "Deborah Levy, cu "Swimming Home", Alison Moore, cu "The Lighthouse", şi Jeet Thayil, cu "Narcopolis".

Aceasta este prima nominalizare la Man Booker Prize pentru Will Self, care s-a remarcat în trecut cu romane precum "Great Apes" şi "Cock and Bull".

Scriitorul malaysian Tan Twan Eng a fost selecţionat pe lista lungă a acestui premiu şi în 2007 cu volumul său de debut, "The Gift of Rain".

De cealaltă parte, Alison Moore şi Jeet Thayil sunt romancieri debutanţi.

Juriul care a ales volumele de pe lista lungă a fost format din Dinah Birch (profesor, editor), Amanda Foreman (istoric, scriitor, jurnalist), Dan Stevens (actor, jurnalist), Bharat Tandon (critic literar, jurnalist) şi Sir Peter Stothard (jurnalist - preşedintele juriului).

Câştigătorul premiului Man Booker pe anul 2012 va fi anunţat pe 16 octombrie.

Potrivit casei de pariuri Ladbrokes, Hilary Mantel este considerată marea favorită, romanciera britanică având şase de 9/4 să câştige acest premiu prestigios, iar Will Self ocupă locul al doilea în topul favoriţilor, cu şanse de 11/4. Casa de pariuri William Hill îl creditează însă pe Will Self cu cele mai mari şanse (7/4), urmat de Hillary Mantel (2/1).

În 2011, Man Booker Prize i-a revenit scriitorului Julian Barnes pentru romanul "The Sense of an Ending".

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda sau în statele Commonwealth.

Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline, dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri şi Thomas Keneally.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici