Noua conducere a ICR vrea să continue proiecte iniţiate de echipa Patapievici

Contractele încheiate de Institutul Cultural Român (ICR) cu operatori culturali din România, dar şi celelalte proiecte angajate deja de ICR - în perioada mandatului fostului preşedinte Horia-Roman Patapievici - se vor desfăşura conform proiectării iniţiale, potrivit unui anunţ al instituţiei.

266 afișări
Imaginea articolului Noua conducere a ICR vrea să continue proiecte iniţiate de echipa Patapievici

Noua conducere a ICR vrea să continue proiecte iniţiate de echipa Patapievici (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Contractele încheiate de Institutul Cultural Român cu operatori culturali din România, prezenţa României ca ţară invitată la Salonul Internaţional de Carte de la Paris şi la Târgul Internaţional de Carte Bok&Bibliotek de la Göteborg, în 2013, editarea revistei Lettre Internationale, apariţia publicaţiilor culturale pentru Republica Moldova şi celelalte proiecte angajate de ICR se vor desfăşura conform programărilor, se spune în anunţul remis miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

În acest scop, ICR a iniţiat deja demersurile pentru asigurarea suportului financiar, se precizează în anunţ.

România este invitată de onoare la ediţia din martie 2013 a Salonului de Carte de la Paris, după ce Sindicatul francez al editorilor a aprobat candidatura unică a ţării la acest titlu.

Prin statutul de ţară invitată de onoare la Salon du Livre - ediţia 2013, România îşi consolidează poziţia ascendentă pe piaţa literară internaţională. Ascensiunea este confirmată de prezenţa României ca ţară invitată a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, în luna mai a acestui an, precum şi, în 2013, la Târgul Bok & Bibliotek de la Göteborg, cel mai mare târg de carte din Scandinavia.

Înfiinţată în anul 1992, revista Lettre Internationale apare trimestrial, reprezentând ediţia română a cunoscutei reviste cu acelaşi titlu iniţiată, în 1984, la Paris şi editată în prezent la Paris, Roma, Berlin, Budapesta, Madrid, Sofia şi Copenhaga. Păstrând structura ediţiei-mamă, Lettre Internationale - varianta română permite introducerea în circuitul internaţional a scriitorilor şi eseiştilor români, fiind considerată una dintre cele mai prestigioase publicaţii europene, laureată a premiului Stendhal (în ianuarie 1993).

Totodată, Andrei Marga, noul preşedinte al Institutului Cultural Român, a anunţat, miercuri, într-un document intitulat "Sincronizarea Institutului Cultural Român" şi postat pe site-ul instituţiei, viziunea sa asupra activităţilor viitoare ale ICR.

Definind cultura drept "conştiinţa de sine a unui popor" şi subliniind că ICR trebuie să încurajeze şi să întreţină dezbaterea culturală de bună calitate, Andrei Marga spune că una dintre priorităţi vizează contribuţia la elaborarea de proiecte "România 2020".

"Proiect România 2020" este un proiect GRASP - Societatea Globală a Tinerilor Profesionişti Români, o reţea deschisă formată din tineri profesionişti, studenţi şi organizaţii partenere, care are ca misiune contribuţia activă la modernizarea continuă şi dezvoltarea României prin implicare civică şi profesionalism - lansat în cadrul celei de-a doua conferinţe anuale din Boston.

"ICR trebuie să mute accentul pe întrebări hotărâtoare - ce, cât, cum, unde este prezentă cultura româna în lume? - şi să facă multe operaţiuni neglijate: asigurarea prezenţei cărţilor româneşti în bibliotecile lumii, consacrarea de idei româneşti, folosirea cu rezultate a burselor, cooperarea cu editurile de referinţă străine, ameliorarea situaţiei corpului de traducători, mărirea accesului cititorului român la cărţile de referinţă universală, sporirea relevanţei propriilor edituri, contactul continuu al autorilor cu publicul, instituirea de premii reale pentru opere cu impact societal semnificativ etc. Un inventar actual al datelor prezenţei româneşti în cultura lumii este necesar, iar noi investiţii în cultura română vor fi făcute", mai susţine Andrei Marga.

Bugetul Institutului Cultural Român (ICR) pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetară, la 28,5 milioane de lei, în condiţiile în care institutul a angajat deja suma de 29 de milioane de lei, având în prezent un deficit şi neputându-şi desfăşura în continuare proiectele. Ministerul Finanţelor anunţase ICR, pe 18 iulie, că urmează să i se reducă bugetul aprobat pentru 2012 cu 14,5 milioane de lei.

În schimb, preşedintele ICR, Andrei Marga, a declarat, marţi, că a transmis Guvernului o solicitare de majorare a bugetului Institutului pentru deschiderea de noi filiale în America Latină, China şi Rusia şi pentru plata noilor angajaţi.

"Astăzi au plecat solicitările pentru autorităţile guvernamentale pentru a suplimenta bugetul, mai cu seamă că pe agendă sunt câteva acţiuni mari, urgente - Târgul de carte de la Paris şi altele. Trebuie făcute toate demersurile pentru ca bugetul să fie în ordine", a susţinut Marga, care a refuzat să precizeze care este suma solicitată pentru suplimentarea bugetului ICR.

"Sumele necesare pentru ca Institutul nu numai să poată plăti salariile, ci să acopere toate salariile angajaţilor, după cum probabil aţi putut vedea, Institutul are un personal suplimentat prin ordonanţa de Guvern. Institutul are în jur o reţea care trebuie să deschidă cât de curând filiale sau institute subalterne în America Latină, în China, în Rusia, în alte locuri ale lumii, deci volumul activităţii Institutului sporeşte foarte mult", a mai afirmat preşedintele ICR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici