„Cum trăim pe o planetă care ne înnebuneşte?”. O carte pe zi: "Gânduri de pe o planeta nervoasă", de Matt Haig

Cum trăim pe o planetă care ne înnebuneşte? Cum rămânem oameni într-o lume tehnologică? Cum să fim fericiţi când anxietatea ne pândeşte de peste tot? Lumea în care trăim se joacă cu minţile noastre.

224 afișări
Imaginea articolului „Cum trăim pe o planetă care ne înnebuneşte?”. O carte pe zi: "Gânduri de pe o planeta nervoasă", de Matt Haig

O carte pe zi: "Gânduri de pe o planeta nervoasă", de Matt Haig

"Viaţa e frumoasă. Până şi viaţa modernă. Poate că mai ales viaţa modernă. Suntem îmbuibaţi cu magie efemeră sub miliarde de forme. Luăm un dispozitiv şi cu ajutorul lui putem să contactăm oameni care se află la cealaltă emisferă. Când alegem un pachet de vacanţă, citim părerile altor persoane care au stat cu o săptămână în urmă la hotelul la care vrem rezervare. Vedem imagini din satelit cu fiecare stradă din Tumbuktu. Când suntem bolnavi, putem merge la medic să ni se prescrie antibiotice pentru boli care altădată ne-ar fi ucis. Putem merge la supermarket să ne cumpărăm fructul-dragonului din Vietnam şi vin din Chile. Dacă un politician spune sau face ceva cu care nu suntem de acord, e mai uşor ca oricând să ne exprimăm dezaprobarea. Avem acces la mai multă informaţie, mai multe filme, mai multe cărţi, mai mult orice decât oricând.

În anii ’90, când sloganul Microsoft întreba Unde vrei să mergi astăzi?, aceasta era o întrebare retorică. În era digitală, răspunsul e peste tot. Gânduri de pe o planetă nervoasă putea fi «ameţeala libertăţii», dar toată această libertate de a alege e o adevărată minune.

Alegerile sunt infinite, însă viaţa are intervale de timp. Nu putem trăi orice viaţă. Nu putem vedea orice film, citi orice carte sau vizita fiecare colţişor de pe pământul ăsta frumos. În loc să ne blocăm în alegeri, trebuie să le revizuim pe cele în faţa cărora suntem puşi. Trebuie să aflăm ce e benefic pentru noi şi să dăm la o parte restul. Nu avem nevoie de o altă lume. Toate lucrurile de care avem nevoie se află aici, dacă renunţăm să credem că avem nevoie de absolut tot."

Am reprodus un citat semnificativ din cea mai recentă carte a britanicului Matt Haig, scriitor şi jurnalist, născut în 1975 la Sheffield, un scriitor prolific, multe dintre cărţile lui fiind bestselleruri sau în curs de ecranizare – romane, cărţi pentru copii şi mai ales cărţi într-un fel motivaţionale.

Cartea pe care o semnalăm astăzi este continuarea bestsellerului Câteva motive să iubeşti viaţa, tradus tot de Nemira.

Matt Haig este un scriitor care scrie din proprie experienţă. A mărturisit că, la un moment dat, a vrut să se sinucidă din depresie. N-a vrut să vorbească nimănui despre tulburările sale ("mi-a luat zece ani chiar şi să vorbesc cuiva care nu-mi era partener"). A reuşit să iasă din tunel, supravieţuit şi a vorbit/scris despre experienţa sa.

Noua carte pleacă de la câteva întrebări: Cum trăim pe o planetă care ne înnebuneşte? Cum rămânem oameni într-o lume tehnologică? Cum să fim fericiţi când anxietatea ne pândeşte de peste tot? Lumea în care trăim se joacă cu minţile noastre.

Scriu editorii: "Stresul şi anxietatea sunt la ordinea zilei. O planetă nervoasă şi grăbită creează vieţi nervoase şi grăbite. Suntem conectaţi unii la alţii mai mult decât oricând, dar ne simţim extrem de singuri şi ne facem griji pentru tot, de la politică până la greutatea corporală.

După ce a suferit de atacuri de panică, anxietate şi depresie, Matt Haig s-a gândit mult la impactul pe care lumea exterioară îl are asupra noastră. In Gânduri de pe o planetă nervoasă vorbeşte despre fenomene generale ca inegalitatea socială, reţelele de socializare sau ştiri şi până la obiceiurile noastre zilnice, modul în care dormim, în care facem mişcare sau în care disociem între minte şi corp.

Matt Haig povesteşte într-un fel foarte personal ce îl face pe el să se simtă fericit, uman şi împlinit în acest secol neliniştit."

Un manual pentru minte – spunea unul dintre comentatori.

Matt Haig - "Gânduri de pe o planeta nervoasă". Editura Nemira. Traducere din limba engleză de Deniz Otay. 334 pag.

Taguri:
matt haig,
planeta,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici