O carte pe zi: „A fost odată la Hollywood” de Quentin Tarantino

„Romanul ne aduce aminte că Tarantino este, de fapt, un foarte bun scriitor, şi că nu e deloc surprinzător faptul că strălucirea sa ca scenarist s-a transferat în ficţiune, în dialogurile ca nişte focuri de artificii, dar şi în pietrele de temelie ale naraţiunii.“ — The Guardian. Nu-l rataţi!

219 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „A fost odată la Hollywood” de Quentin Tarantino

O carte pe zi: „A fost odată la Hollywood” de Quentin Tarantino

Probabil mulţi, dacă nu foarte mulţi dintre cititorii acestei rubrici ştiu cine este Quentin Tarantino (un regizor american care a debutat în 1992 cu Reservoir Dogs -1992, urmat de Pulp Fiction, în 1994, premiat cu Palme d’Or , în 1995.

Născut în 1963 în Tennessee, crescut în Los Angeles, a devenit regizor, scenarist şi producător la 29 de ani, a produs, între altele, Jackie Brown, Kill Bill: Volume 1 şi Volume 2, Inglorious Basterds, Django Unchained; a primit premii Oscar, Globul de Aur şi BAFTA, filmele sale având un enorm succes de critică şi de public.) Probabil mulţi dintre cititorii rubricii au văzut filmul A fost odată la Hollywood din 2019, care a rulat şi pe ecranele noastre. Un film care a avut zece nominalizări la Oscar, cinci la Globurile de Aur (unde a fost desemnat cel mai bun film musical sau comedie, iar Tarantino a primit premiul pentru scenariu) şi douăsprezece la Critics’Choice Awards. Pentru interpretarea rolului lui Cliff Booth, Brad Pitt a primit un Oscar şi un premiu BAFTA.

După apariţia acestui film, Quentrin Tarantino a scris romanul cu acelaşi titlu pe care îl semnalăm astăzi, apărut anul trecut şi tradus cu grăbire de editura Humanitas Fiction. Un roman care a intrat direct pe primul loc în New York Times Bestsellers List şi în topul vânzărilor de pe Amazon.

După cum declara Tarantino, romanul A fost odată la Hollywood este „o regândire totală a întregii poveşti din film“, comică, savuroasă, uneori dură, în care – precizează editorii – „a adăugat detalii diferitelor secvenţe şi personaje, inclusiv mai multe capitole ce dezvăluie latura aventuroasă şi sinistră a cascadorului Cliff Booth (personaj interpretat în film de Brad Pitt), o paranteză narativă despre demonul hipiot Charles Manson şi noi întâmplări al căror protagonist este steaua pălind Rick Dalton (personaj interpretat în film de Leonardo DiCaprio). Pe scurt, tot ce a rămas ascuns, nespus şi neexplicat în filmul de Oscar, adică imensul volum al aisbergului de dincolo de peliculă: detalii toride, crime nerezolvate, secrete din culisele industriei, anecdote sordide despre staruri care întruchipează pentru fani perfecţiunea sau momente sublime de pe platourile de filmare ale unor filme de mult uitate. Avem în roman anul 1969, muzica, maşinile, filmele şi spectacolele TV ale epocii. Şi, mai ales, avem Hollywoodul, cu minciuna feerică şi realitatea brutală, aşa cum ni le livrează un maestru al povestirii care-l cunoaşte ca pe propriile buzunare. Rezultatul: o epopee a culturii americane din anii ’60, ai cărei zei şi eroi descind din şi aspiră la Olimpul de pe Coasta de Vest – fabrica de visuri de pe colinele Hollywoodului.”

Întâlnirea dintre ficţiune şi realitate este apogeul filmului.

Quentin Tarantino – A fost odată la Hollywood. Traducere şi note de Iulia Gorzo. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 431 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici