O carte pe zi: ”Aici, Radio Eros,” de Alexander Hausvater

199 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Aici, Radio Eros,” de Alexander Hausvater

O carte pe zi: ”Aici, Radio Eros” de Alexander Hausvater

Un oraş întreg urmăreşte întâi contrariat, apoi curios, apoi fermecat conversaţiile despre dragoste, trup şi deplina satisfacţie fizică, purtate într-o emisiune erotică a unui post de radio clandestin.
 
După succesul extraordinar al volumului de povestiri „Ce dacă”, tradus deja în limbile engleză, germană, franceză şi chineză, cunoscutul regizor Alexander Hausvater debutează în roman cu volumele „Penumbra” şi „Aici, Radio Eros”. Pe primul l-am prezentat ieri, astăzi e rândul celui de-al doilea.
 
Aici, Radio Eros. În această seară vă prezentăm ca în fiecare joi de la ora 22.00 pe frecvenţa 108,7 emisiunea noastră erotică, care este auzită în exclusivitate în micul nostru orăşel. Numele meu e Otilia Mirea. Sunt producătoarea şi autoarea acestui serial dedicat tuturor acelora care au suflu, trup şi suflet. Emisiunea se adresează acelei părţi din noi pe care am neglijat-o lăsându-ne purtaţi pe valurile acestui război. Deocamdată suntem neutri, dar nu ştiu cât timp vom mai rezista până când vom fi azvârliţi şi noi pe câmpiile morţii...”
 
Este începutul romanului cu un subiect şi mai incitant decât precedentul, dar cu o tehnică la fel de inovativă. Domnişoara Iolanda Georgian e bibliotecara unui orăşel de provincie, cu o singură stradă principală (numită chiar aşa), pe care se înghesuie toate instituţiile necesare unui orăşel, primărie, poştă, bancă, tribunal, poliţie, bibliotecă ş.a. la un capăt cu gara, la celălalt cu biserica, dar şi cu un parc, un lac şi o faleză, cu prăvălii cu de toate şi oameni fără pretenţii. Mai nimeni nu intră în bibliotecă, în afara unui arhitect, venit din capitlă să reconstruiască clădiri ale primăriei şi pe care câţiva din mai marii oraşului îl suspectează că ar fi extremist, stângist, chiar terorist. Acţiunea se petrece în preajma celui de-al doilea război mondial. Bibliotecara („impunătoare în rochia ei neagră, cu pălărie de paie şi ochelari de soare a la Greta Garbo”) are ideea emisunii erotice la un post de radio clandestin, construit într-un subsol de probabil singurul vizitator constant al bibliotecii, emisiune la care îl cooptează pe arhitect. Se vor transforma pe calea undelor în Otilia şi Sebastian, vor vorbi despre dragoste, vor face dragoste, vor fi dezinhibaţi cât se poate şi oraşul va înnebuni pur şi simplu. Pro şi contra, apoi din ce în ce mai mulţi locuitori se vor descătuşa şi ei, relaţii amorţite sau închistate se vor trezi în mai toate famiile, chiar şi ale celor care urăsc emisiunea şi vor s-o desfiinţeze.
 
Fireşte, între cei doi începe o relaţie. „în momentul în care vor recrea unul în faţa celuilalt scene de voluptate, de abandon, de plăcere şi eliberare.”
 
Dar scenariul, pe care de la un punct încolo îl pregătesc împreună, începe să se dezvolte surprinzător, perechea nu se va mulţumii să se schimbe pe ei şi pe cei din jur, ci vor să schimbe şi lumea. Şi cum poate schimbată luema decât schimbând ordinea? De aici autoritatea statului încep să se teamă şi forţe mari sunt trimise să descopere postul de radio clandestin şi să-l închidă. Nu vom spune ce mai urmează, acţiunea întrând pe un fîgaş poliţist de-a dreptul. 
 
Un oraş întreg, cu varii şi contradictorii personaje, urmăreşte întâi contrariat, apoi curios, apoi fermecat conversaţiile despre dragoste, trup şi deplina satisfacţie fizică, purtate în taină, sub ţărâna micului oraş din Vestul românesc, în buza ultimului război mondial  - scrie acadd. Răzvan Theodrescu în postfaţa sa. Hasvater este chiar în lumea sa de marginal ai geografiei şi ai societăţii, cu valahi şi germani, maghiari şi sârbi, turci, evrei, ţigani ce vieţuiau între bârfa cotidiană şi aşteptarea înfrigurată, cu Otilia/Iolanda şi Remus? Sebastian în frunte, care parcurg drumul de la erotic la thanatic, mergînd de la stereotipia planului şi de la mediocritatea casei din Blănari spre o superbă, nesperată epifanie şi cărora regizorul de mare forţă Hausvater le conferă o teatralitate sfâşietoare.”
 
Nu rataţi nici acest roman!
 
 
Alexander Hausvater – Aici, Radio Eros. Postfaţă de Acad. Răzvan Theodorescu. Editura Integral, coplecţia Galaxia H. 201 pag.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici