O carte pe zi: Alchimie. Arta enigmatică şi strania ştiinţă a magiei în branduri,afaceri şi în viaţă

O carte pe zi: „Alchimie. Arta enigmatică şi strania ştiinţă a magiei în branduri, afaceri şi în viaţă”, de Rory Sutherland. „Această carte porneşte de la o premisă simplă, şi anume că, deşi lumea modernă întoarce adesea spatele lipsei de logică, aceasta are uneori o putere excepţională”.

255 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: Alchimie. Arta enigmatică şi strania ştiinţă a magiei în branduri,afaceri şi în viaţă

„Această carte porneşte de la o premisă simplă, şi anume că, deşi lumea modernă întoarce adesea spatele lipsei de logică, aceasta are uneori o putere excepţională. Alături de rezultatele de o incontestabilă valoare ale ştiinţei şi logicii, există şi sute de soluţii aparent iraţionale la problemele omenirii care abia aşteaptă să fie descoperite, cu condiţia ca noi să îndrăznim să abandonăm logica simplistă, şablonardă, atunci când pornim în căutarea răspunsurilor”.

Se spune despre autorul cărţii pe care o semnalăm astăzi că este „una dintre minţile strălucite al brandingului.”

Cândva am dat peste un citat dintr-o conferinţă a lui, extrem de elocvent: „Publicitatea aduce valoare adăugată unui produs prin schimbarea percepţiei noastre, mai mult decât produsul în sine.” Cu alte cuvinte, o schimbare în valoarea percepută poate fi la fel de satisfăcătoare ca ceea ce noi considerăm valoare „reală”, iar concluzia nu poate avea decât consecinţe asupra modului în care privim viaţa. Şi încă: „Contrariul unei idei bune poate fi la fel de bine o altă idee bună.” Sau: „Necazul cu logica este că distruge magia.”

Dacă vă surprind aceste idei, cu atât mai mult vă va surprinde cartea de faţă, despre care editorii scriu:

„Rezultatul a treizeci de ani de experienţă practică în miezul celui mai amplu experiment conceput vreodată în ce priveşte comportamentul uman – mereu surprinzătorul capitalism consumerist – <<Alchimia>>, volumul revoluţionar scris de Rory Sutherland, o legendă în lumea publicităţii, ale cărui conferinţe TED au peste şapte milioane de vizionări, descifrează tainele comportamentului uman, împletind rezultate de ultimă oră ale cercetărilor ştiinţifice cu stilul unui povestitor savuros, cu înţelegerea rafinată a unor subtilităţi psihologice şi cu studii de caz practice adunate de-a lungul unei cariere impresionante în proximitatea unor clienţi cum sunt AmEx, Microsoft şi alţii.

Sutherland este un cugetător cu o voce unică, unul care manifestă aceeaşi lejeritate în schimbul de idei cu laureaţi ai Premiului Nobel, Daniel Kahneman şi Richard Thaler (ambii intervievaţi în paginile acestui volum), ca în născocirea lansării următorului produs. Din curiozitatea sa neobosită şi din abordarea neconvenţionaă a comportamentului uman izvorăşte constatarea că cele mai puternice secrete ale procesului de luare a deciziilor se găsesc în cele mai surprinzătoare locuri:

Ce ne pot învăţa albinele despre clădirea unei afaceri sustenabile pe termen lung?

Cum putem afla de la companiile aeriene low-cost soluţia pentru o mai bună promovare a sistemului de sănătate?

De ce e mai bine să avem aproximativ dreptate decât să ne înşelăm cu precizie?

Ce învăţături despre aversiunea la risc se află în loviturile de penalizare de la fotbal?”

În sfârşit, să dăm şi un citat din chiar Rory Sutherland: „Această carte porneşte de la o premisă simplă, şi anume că, deşi lumea modernă întoarce adesea spatele lipsei de logică, aceasta are uneori o putere excepţională. Alături de rezultatele de o incontestabilă valoare ale ştiinţei şi logicii, există şi sute de soluţii aparent iraţionale la problemele omenirii care abia aşteaptă să fie descoperite, cu condiţia ca noi să îndrăznim să abandonăm logica simplistă, şablonardă, atunci când pornim în căutarea răspunsurilor. (…) Atunci când dorim ca lucrurile să fie logice, plătim un preţ ascuns: distrugem magia.”

Urmează un număr incredibil d emare de exemple, care vor ului cititorul obişnuit şi vor fi o sursă de inspiraţie pentru cei care liucrează în marketing.

Rory Sutherland - Alchimie. Arta enigmatică şi strania ştiinţă a magiei în branduri, afaceri şi în viaţă. Traducere din limba engelză de Ştefania Miclea. www.ascred.ro, colecţia Pihiologie şi viaţă. 420 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici