Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a declarat că blocul european are „un plan B și un plan C” în cazul în care Ungaria își va folosi dreptul de veto împotriva aderării Ucrainei.
Totuși, ea a subliniat: „Ne concentrăm pe planul A, a cărui esență este să obținem sprijinul tuturor” pentru candidatura Ucrainei.
Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a condamnat participarea liderilor străini la parada de Ziua Victoriei din Rusia, afirmând: „Prezența la Parada Victoriei a unei țări care bombardează orașe, spitale și grădinițe și care a provocat moartea și rănirea a peste un milion de oameni în trei ani este o rușine.”
Potrivit agenției de informații militare a Ucrainei (HUR), „Regimentul Morții” a organizat proteste în mai multe locuri pentru a contracara sărbătorile de Ziua Victoriei din Rusia, scrie The Kyiv Independent.
Participanții spun că scopul lor este să reamintească lumii civilizate de acțiunile barbare ale Moscovei și de istoria sa lungă de încălcări sistematice ale dreptului internațional.
Cancelarul german Friedrich Merz a declarat pe 9 mai că este „foarte optimist” că un acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina ar putea fi atins în acest weekend.
Declarațiile sale au fost făcute cu puțin timp înainte de a pleca spre Kiev împreună cu liderii Franței, Poloniei și Marii Britanii.
Prim-ministrul britanic Keir Starmer, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz și prim-ministrul polonez Donald Tusk urmează să ajungă la Kiev în dimineața zilei de 10 mai, marcând un puternic semnal de sprijin pentru Ucraina în contextul „armistițiului” auto-proclamat de Putin de Ziua Victoriei, anunță The Kyiv Independent.
Ambasada Statelor Unite la Kiev a emis o alertă pe 9 mai, avertizând că Rusia ar putea lansa „un atac potențial semnificativ” în zilele următoare, chiar dacă președintele Vladimir Putin a anunțat un „armistițiu” unilateral de Ziua Victoriei.