O carte pe zi: „Alias Grace” de Margaret Atwood

„O carte extraordinară, scrisă cu o inteligenţă, o pătrundere subtilă şi un uluitor har al povestirii, care mă face să nu am niciun dubiu că Atwood este cea mai remarcabilă romancieră de limba engleză de azi” – Sidney Morning Herald.

438 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Alias Grace” de Margaret Atwood

A doua ediţie a unui roman celebru al foarte cunoscutei scriitoare canadiene Margaret Atwood, roman distins cu Griller Prize şi nominalizat la Booker Prize, adaptat de trei ori pentru televiziunea canadiană, a treia oară în 2017, într-o miniserie de şase episoade regizate de Mary Harron.

Alias Grace este o altă slujitoare din universul lui Margaret Atwood (după „Povestea slujitoarei”, roman făcut cunoscut în toată lumea de un serial foarte urmărit şi el). Condamnată la închisoare pe viaţă pentru un dublu asasinat în Canada. Vinovată sau nevinovată? Amnezică sau vicleană?

Scriu editorii: „Inspirat de un fapt real – dublul asasinat, de o violenţă fără seamăn, care a cutremurat Canada anului 1843 –, romanul scris de Atwood investighează destinul uneia dintre cele mai enigmatice şi faimoase femei din secolul al XIX-lea. Acuzată de o crimă abominabilă, comisă la numai şaisprezece ani, Grace Marks este absolvită de pedeapsa capitală şi condamnată la închisoare pe viaţă. Dar este, de fapt, Grace vinovată sau nevinovată? Amnezică sau doar vicleană? A fost Grace diavolul în haine femeieşti, o adevărată ucigaşă sau, dimpotrivă, doar victima neajutorată a unui complice violent?”

Grace Marks, condamnata, a fost angajată din închisoare ca slujnică în casa guvernatorului închisorii, un comitet de domni şi doamne ai Bisericii metodiste sperând să-i obţină iertarea şi s-o elibereze. Grace nu-şi poate aminti ce s-a întâmplat în ziua asasinatelor şi arată simptome de isterie, aşa că preotul îl anagjează pe doctorul psihiatru Simon Jordan s-o intervieveze, sperând că acesta va descoperi că nu este o criminală. Grace îi povesteşte în schimb viaţa de emigrant din Irlanda, abuzurile la care a fost supusă de tatăl ei după moartea mamei, înfometarea şi aproape violul, dar nimic din acestea nu i se pare doctorului relevant pentru crimă.

După multe alte întâmplări complicate, pe care cititorul le va descoperi singur, dr Jordan ajunge la concluzia că ar avea de a face cu fenomenul unei „duble personalităţi”. În cele din urmă Grace primeşte iertarea, este eliberată, îşi schimbă numele şi pleacă să înceapă o nouă viaţă în Statele Unite.

„Un roman uluitor, introspectiv, plin de inteligenţă şi compasiune, cu o scriitură admirabilă, lirică, sigură de sine, evocând un timp şi spaţiu îndepărtate. Seducător prin forţa de a ne captiva.” - „Houston Chronicle”

Margaret Atwood – Alias Grace. Editura Corint fiction. Traducere din limba engleză şi note de Nicoleta şi Florin Irimia. Ediţia a II-a. 670 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici