O carte pe zi:„Apocalipsa. Mari dezastre din trecut şi câteva lecţii pentru viitor” de N. Ferguson

O carte pe zi: „Apocalipsa. Mari dezastre din trecut şi câteva lecţii pentru viitor” de Niall Ferguson.

249 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi:„Apocalipsa. Mari dezastre din trecut şi câteva lecţii pentru viitor” de N. Ferguson

O carte pe zi:„Apocalipsa. Mari dezastre din trecut şi câteva lecţii pentru viitor” de N. Ferguson

„Niciodată în viaţa noastră de până acum - scrie Niall Ferguson - n-a existat, s-ar părea, o mai mare incertitudine în privinţa viitorului şi mai multă ignoranţă in privinţa trecutului. La începutul lui 2020, foarte puţini au înţeles semnificaţia veştilor despre un nou coronavirus provenite din Wuhan. Când am vorbit şi am scris prima oară in spaţiul public despre proba¬bilitatea tot mai marc a apariţiei unei pandemii, in săptămâna dinainte de 26 ianuarie 2020, am fost considerat excentric.”

Niall Ferguson este istorie, specializat pe domeniul bancar şi al finanţelor, dar a publicat şi foarte multe cărţi despre istoria cutlurii, multe dintre ele traduse şi în româneşte de aceeaşi editură Polirom. De regulă se ocupă de probleme foarte actuale, cum se întâmplă şi şcu cartea pe care o semnalăm astăzi.

De ce să scriem o istorie a catastrofelor într-un moment în care povestea prin care trecem nu este încheiată? se întreabă Niall Ferguson. Pentru că aceasta nu e doar o istorie a complicatei noastre molime postmoderne, ci o istorie generală a dezastrelor - nu doar a pandemiilor, ci a catastrofelor de tot felul, de la cele geologii (cutremure) la cele geopolitice (războaie), de la cele biologice (pandemii) la cele tehnologice (accidente nucleare). O istorie a căderilor de asteroizi, a erupţiilor vulcanice, a fenomenelor meteorologice extreme, a foametei, accidentelor catastrofale, crizelor economice, revoluţiilo războaielor şi genocidelor - adică a vieţii (şi poate mai ales a morţii în toate formele ei radicale).

„Cartea de faţă pleacă de la ideea că nu putem studia istoria dezastrelor fie ele naturale, fie provocate de om - deşi, după cum vom vedea dihotomia e întrucâtva falsă -, separat de istoria economiei, societăţii, culturii şi politicii. Dezastrele sunt rareori evenimente integral exogene - cu excepţia căderii vreunui meteorit masiv, ceea ce nu s-a mai întâmplat de şaizeci şi şase de milioane de ani, sau a unei invazi extraterestre, ceea ce nu s-a întâmplat încă deloc. Chiar şi un cutremur catastrofal este catastrofal numai proporţional cu gradul de urbanizare - din lungul liniei de fractură - sau al liniei de ţărm, dacă provoacă un tsunami. Orice pandemie este formată dintr-un agent patogen nou şi din reţelele sociale pe care acesta le atacă. Nu putem înţelege amploarea contagiunii studiind numai virusul, pentru că virusul va infecta numai atâţia oameni cât îi permit reţelele sociale. În acelaşi timp, dezastrele pun în lumină adevărata stare a societăţilor şi ţărilor în care se produc Este un moment al adevărului, al dezvăluirii, când unele state se dove dese fragile, altele rezistente, altele, chiar „antifragile”, capabile, adică nu doar să suporte consinţele dezastrului, ci şi să se întărească de pe urma lui. Dezastrele au efecte economice, culturale şi politic» profunde, unele aparent paradoxale.”

Gillian Tett, şef al consiliului editorial şi colaborator la Financial Times comentează:

„Apocalipsa e o lectură obligatorie. Pandemia a generat o anumită miopie în lumea modernă, pentru că toţi am rămas prizonieri ai spaţiului nostru domestic şi mental, fără capacitatea de a vedea evenimentele recente în context. Cartea lui Ferguson este antidotul perfect: ne oferă, cu argumente de primă mână, un context erudit şi captivant, pe care orice factor de decizie, orice investitor sau pur şi simplu oricare cetăţean curios ar trebui să-l cunoască, nu doar ca să priceapă mai bine ce s-a întâmplat, ci şi, cel mai important, ca să înţeleagă provocările viitorului. Naraţiunea e pasionantă, cutreierînd epocile istorice de la Vezuviu la cutremure, glaciaţiuni, epidemii de ciumă şi până la gripa spaniolă, totul pentru a crea contextul absolut necesar înţelegerii COVID-ului. Cele mai importante lecţii privesc însă viitorul omenirii: COVID-19 a dat în vileag, susţine Ferguson, slăbiciunea sistemelor noastre de guvernare din secolul XXI, iar următorul şoc ar putea fi şi mai înspăimântător dacă nu facem nimic. Cartea este aşadar o chemare oportună la luptă, pe care nimeni nu-şi mai poate permite s-o ignore.”

Niall Ferguson – Apocalipsa. Mari dezastre din trecut şi câteva lecţii pentru viitor. Traducerec din limba engleză şi note de Justina Bandol. Editura Polirom

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici