O carte pe zi: „Aşteptarea Penelopei”, de Aurora Liiceanu

De ce unii aşteaptă ani la rând să fie alături de persoana iubită, în timp ce alţii nu au răbdare şi îşi continuă viaţa fără să mai privească în urmă?

200 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Aşteptarea Penelopei”, de Aurora Liiceanu

O carte pe zi: „Aşteptarea Penelopei”, de Aurora Liiceanu

Încercând să înţeleagă aşteptarea ca alegere voluntară care ne modelează destinul, Aurora Liiceanu se îndreaptă către lumea literaturii şi pune sub lupă câteva personaje a căror viaţă a fost marcată de aşteptare, dar şi personaje grăbite, care nu ştiu să aştepte.

De aproape un deceniu, renumitul psiholog şi scriitor Aurora Liiceanu şi-a obişnuit cititorii cu câte o carte publicată în fiecare an, toate pe teme dintre cele mai surprinzătoare, de interes pentru toată lumea. Acum e vorba despre „aşteptare ca alegere voluntară a unei persoane”. Un nou demers inedit al autoarei, pentru că „în literatura psihologică despre percepţia timpului nu există cercetări privind aşteptarea ca experienţă a subiectivităţii. Pare ciudat ca o realitate psihologică atât de asociată destinului personal să fie neglijată.”

De aceea, Aurora Liiceanu s-a îndreptat spre literatură şi a ales câteva personaje (celebre) a căror viaţă a fost marcată de aşteptare, deci nişte „aşteptători”. Sunt trei femei – Penelopa, soţia lui Ulise, Hadley, prima soţie a lui Ernest Hemingway, şi Eszter, eroina lui Sándor Márai - şi trei bărbaţi: Gatsby al lui Scott Ftzgerald, Florentino Arizo personajul principal din „Dragostea în vremea holerei”, şi cunoscutul nipolog Donald Keene. Ceea ce urmează e un text minunat, la limita dintre literatură, poveste, şi argumentare ştiinţifică, de un farmec aparte, prin care Aurora Liiceanu demonstrează că „aşteptarea pare să fie o realitate rezistentă la trecerea timpului, care-l însoţeşte permanent pe aşteptător, chiar dacă viaţa sa de toate zilele merge înainte, curge, şi acest lucru îi salvează minţile. (...) Aşteptarea unui personaj literar ne face să-i vedem viaţa ca o poveste.”

Urmează mai multe poveşti în care scriitoare ne îndeamnă s-o însoţim şi pe care le citim pe nerăsuflate. Acesta e primul talent al Aurorei Liiceanu. Al doilea: uimitoarea ei cultură, abundenţa de detalii şi informaţii sunt puse în pagină cu o extremă naturaleţe, deloc ostentiv, de parcă ne-ar întreba: nu-i aşa că sunteţi de acord cu x care a precizat în celebra sa scriere y cutare lucru?
Reiese că oamenii aşteaptă diferit, pentru că aşteptarea e o experienţă cu totul personală. Dar „ceea ce câştigă până la urmă este mobilizarea psihologică pentru atingerea scopului de a fi cu persoana iubită.”

Aurora Liiceanu – Aşteptarea Penelopei. Editura Polirom. 196 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici