O carte pe zi: „Big Sur” de Jack Kerouac

„Capodopera lui Kerouac” (Richard Meltzer). „În multe privinţe şi în special prin directeţea lirică, ce reprezintă cuceritoarea marcă personală a lui Kerouac, aceasta este cea mai bună carte a sa... şi în mod cert n-a etalat nicăieri altundeva mai multă «delicateţe tandră»” (San Francisco Chronicle)

152 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Big Sur” de Jack Kerouac

O carte pe zi: „Big Sur” de Jack Kerouac

Scriu editorii; „Împreună cu „Pe drum”, romanul Big Sur este una din creaţiile de vârf ale lui Jack Kerouac şi un reper pentru viziunea sa asupra vieţii. Cartea relatează una dintre profundele crize existenţiale trăite de alter egoul autorului, Jack Duluoz. Însă în Big Sur, spre deosebire de alte romane ale lui Kerouac, personajul central este un scriitor devenit faimos după publicarea cărţii „Pe drum” şi care încearcă să scape de gloria proaspăt cucerită de <<Rege al Beatnicilor>>. Vrând să evite gloata de admiratori care îl asaltează până şi acasă, Jack se retrage la cabana unui prieten de-al său, Lorenzo Monsanto, în pădurile din Big Sur. Numai că, după doar trei săptămâni, e copleşit de singurătate şi de o tulburare nelămurită, ce îl fac să revină în San Francisco. Aici se reîntâlneşte cu vechii săi prieteni, inclusiv cu legendarul Cody, şi intră iarăşi în cunoscuta spirală a petrecerilor, beţiilor şi degradării, căutând totuşi cu disperare o cale de salvare. Scrisă în doar zece zile, într-un flux narativ ce captivează şi, uneori, copleşeşte şi care se încheie cu un poem-experiment elaborat în timpul şederii scriitorului la cabană, Big Sur este, incontestabil, o carte fundamentală pentru Kerouac şi pentru înţelegerea aşa-numitei <<generaţii beat>>”.

Jack Kerouac a murit în 1969, la patruzeci şi şapte de ani. Toată viaţa a fost un fugar, într-un fel de căutare de-a dreptul mistică. Toate scrierile sale sunt o confruntare cu el însuşi şi propriul destin, în primul rând. A publicat optsprezece romane între 1950 şi 1969 care nu sunt decât un marş spre moarte, mai ales după ce succesul ca scriitor a intrat în viaţa sa. Critica literară l-a prezentat ca pe o icoană a generaţiei sale de scriitori americani, generaţia beat. După moaratea sa au fost căutate cu asiduitate ale scrieri ale sale, dinainte de 1950, rămase în manuscris, publicate şi ele cu succes.

Un om care înţelege „durerea insuportabilă a nebuniei”; căruia i se spune: ”Înţeleg că eşti scriitor şi suferi din multe cauze, dar uneori eşti un adevărat nemernic… dar ştiu că nu te poţi abţine şi ştiu că nu eşti chiar nemernic, ci doar teribil de sfâşiat.”

„O relatare umană şi exactă a extraordinarelor ravagii suferite în urma unui delirium tremens alcoolic de Kerouac, un scriitor extraordinar, ce a avut puterea să îşi ducă până la capăt naraţiunea poetică, sarcină de care puţini autori atât de chinuiţi ca el ar fi fost capabili... Şi, la apogeul geniului său umoristic, s-a salvat de chinuri încheind cu superbul poem «Mare».” (Allen Ginsberg)

După acest roman s-a făcut un film, regizat de Michael Polish, în 2013, cu Jean-Marc Barr, Josh Lucas, Radha Michell.

Un roman superb scris şi foarte bine tradus.

Jack Kerouac – Big Sur. Traducere din limba engleză de Vlad Pojoga. Editura Polirom. 238 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici