O carte pe zi: „Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti”, de Doina Ruşti

„O atmosferă de mister tentacular, poveşti de dragoste şi moarte şi o nouă dovadă că în proza fantastică de azi Doina Ruşti nu are egal“ – Emanuela Ilie.

85 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti”, de Doina Ruşti

O carte pe zi: „Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti”, de Doina Ruşti

Volumul este al treilea titlu din seria de autor Doina Ruşti iniţiată la Editura Litera. Cartea se află la a treia ediţie, prima a apărut în 2010 la Editura Polirom. „Mi-a plăcut să scriu această carte care pentru mine este ca o zi toridă, tipic bucureşteană – scrie Doina Ruşti într-un fel de confesiune. Sunt povestiri autonome, dar legate, încât în planul secund se alcătuieşte povestea lui Cristian, nu ca personaj principal, ci ca parte a unei lumi, în care fiecare dinc ele 11 întâmplări e legată de el, de esenţa poveştii sale. Nimic din ceea ce i se întâmplă lui Cristian nu are sens fără povestirea intitulată Cămaşa în carouri, după cum fiecare personaj cotribuie, fără să ştie, la aceeaşi istorie scurtă, simplă şi misterioasă, din ziua în care Madi l-a strigat pe Cristian. Ceea ce m-a interesat iaăşi în acest volum a fost reluarea unor teme clasice pentru proza fantastică, în ideea de a găsi o rezolvare insolită a conflictului”.

„Un fel de puzzle narativ, volumul Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti cuprinde 11 texte, ai căror eroi sunt tineri bucureşteni, îndrăgostiţi, aflaţi pe punctul de a se îndrăgosti ori în pragul unei mari descoperiri. Prinşi sub puterea magică a oraşului, ei trec prin experienţe neobişnuite. Astfel, o cămaşă în carouri devine un bun refugiu pentru un papagal ucigaş (Câmaşa în carouri), un telefon celular interferă cu o fată din secolul al XVIII-lea (Lânga Biserica Sf Silvestru), o elevă de liceu, care chiuleşte de la o oră, cade într-o buclă temporală (Un sfert de oră apăsător), iar câinele unui actor participă la viaţa nevăzută a unei terase etc. Aventurile lor compun treptat o mitologie bucureşteană, fixată în locuri bine ştiute, precum ceasul de la Universitate, cartierul Andronache, Dudul lui Brâncoveanu sau Biserica Sf Silvestru, şi se leagă în mod subtil de viaţa unui farmacist din secolul al XVIII-lea. Constituind un reper vag şi eteric, acest Iane Farmacistu, din strada Batişte, supravieţuieşte discret în memoria sau în visele oamenilor, în sunetele unui sambuc sau chiar într-o scenă de film, revenind periodic, ca reper vag şi eteric. El este anonimul bucureştean”.

„Mistere urbane – scriu editorii -, călătorii fabuloase, dragoste şi moarte. O fată este lovită de o maşină în faţa Universităţii, tocmai în momentul în care îşi striga iubitul, iar sunetele care alcătuiesc numele lui fac o fabuloasă călătorie, producând o serie de incidente, pe care spiritul oraşului le favorizează. O cămaşă magică, o călătorie în timp, întâmplări stranii în Bucureştiul prezent şi fanariot.

Scris ca un puzzle, volumul conţine 11 povestiri autonome, care pe parcurs se dovedesc legate, alcătuind o altă poveste, în planul secund al cărţii”.

Doina Ruşti - Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti. Puzzle narativ. Ediţia a II-a. Prefaţă de Emanuela Ilie. Editura Litera. 223 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici