O carte pe zi: „Cele nouă femei de la Ravensbrück”, de Gwen Straussde

„Oferind imagini cumplite ale vieţii în lagărele de concentrare şi din timpul marşurilor morţii, Gwen Strauss se bazează, ca orice cercetător priceput, pe arhive şi interviuri, dar, în calitate de poetă şi povestitoare desăvârşită” - The Wall Street Journal.

217 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cele nouă femei de la Ravensbrück”, de Gwen Straussde

„Oferind imagini cumplite ale vieţii în lagărele de concentrare şi din timpul marşurilor morţii, Gwen Strauss se bazează, ca orice cercetător priceput, pe arhive şi interviuri, dar, în calitate de poetă şi povestitoare desăvârşită, face apel şi la imaginaţia sa vibrantă pentru a descrie traumele emoţionale şi fizice la care au fost supuse aceste tinere“ — The Wall Street Journal.

S-a scris, în general, puţin despre activitatea femeilor în Rezistenţă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, abia în ultimii ani fenomenul s-a inversat. Motivele sunt multiple. Întâi, abia după 1960 au început să apară relatări şi studii despre Rezistenţă. Imediat după război, cea mai mare parte a lumii nu s-a conccentrat nici măcar asupra genocidului evreilor. În Franţa cel puţin, subiectul femeilor care au luptat în Rzistenţă era tabu, iar o proporţie însemnată a oamenilor le considerau, asemenea autorităţilor care le arestaresă, teroriste. Să nu uităm că, deşi se alăturaseră luptei aproape imediat după începutul războiului, statutul lor era egal cu al copiilor, nu aveau dreptul să voteze. Abia înm aprilie 1944, generalul De Gaulle a declarat că femeile din Franţa vor primi drept de vot.

Cele nouă femei despre care scrie Gwen Strauss sunt: Helene Podliasky, Susanne Maudet, Nicole Clarence, Madelon Verstijnen, Guillemette Daendels, Renée Lebon Châtenay, Joséphine Bordanava, Jacqueline Aubéry du Boulley, Yvonne Le Guillou. Toate au activat în Rezistenţa franceză au fost arestate la un moment dat, torturate, deportate, dar au supravieţuit. Gwen Strauss a mers pe urmele lor, să le afle povestea, s-o spună apoi lumii.

Scriu editorii: „Nouă femei, toate până în 30 de ani în momentul arestării lor, s-au opus răului: au adăpostit şi ascuns paraşutişti, au coordonat comunicaţiile între celulele de partizani, au înlesnit treceri clandestine în Spania, au ajutat copii evrei şi familii din Rezistenţă. Prinse, au fost interogate şi torturate, pentru ca apoi să fie deportate în lagărul de la Ravensbrück. Forţate să plece într-un marş al morţii, cele nouă fac un pact de supravieţuire, dar nu cu orice preţ – <<Murim sau trăim împreună. Altfel nu se poate>>. Incredibila lor fugă a durat zece zile, în care au traversat liniile frontului şi au ajuns la Paris. Pornind de la o documentare riguroasă, cartea lui Gwen Strauss este un omagiu emoţionant adus generozităţii şi prieteniei pe fundalul terorii naziste”.

Născută în 1963 în Haiti, scriitoarea americană Gwen Strauss trăieşte în Franţa, este autoarea unor cărţi multipremiate pentru copii. Bestsellerul internaţional Cele nouă femei de la Ravensbrück. O poveste adevărată despre supravieţuire în Germania nazistă, în curs de apariţie în peste 15 ţări şi în negociere pentru realizarea unui serial de televiziune, este povestea lui Hélène Podliasky, strămătuşa autoarei, şi a grupului care a reuşit să fugă dintr-un marş al morţii.

Gwen Srauss – Cele nouă femeie de la Ravensbrück. O poveste adevărată despre supravieţuire în germania nazistă. Traducere de Justina Bandol. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 369 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici