O carte pe zi: „Cele şapte morţi ale lui Evelyn Hardcastle” de Stuart Turton

„Complex, fascinant, surpinzător. Un debut extraordinar de rafinat” („The Times”)

278 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cele şapte morţi ale lui Evelyn Hardcastle” de Stuart Turton

Stuart Turton este un jurnalist şi scriitor britanic care a debutat cu romanul de faţă în 2018, când a câştigat First Novel Award şi Costa Book Award. Cartea a fost de îndată tradusă în alte 28 de limbi.

Romanul, destul de straniu, este o excelentă lectură de vacanţă – pentru cei care au răbdare şi adoră subtilităţile.

Scriu editorii: „Conacul Blackheath, o clădire somptuoasă, dar la limita paraginii, este locul în care are loc un bal mascat. Invitaţii sunt membrii de vază ai societăţii (ofiţeri, bancheri, medici etc.), care se strâng pentru a rememora un eveniment tragic – moartea tânărului Hardcastle, fiul lordului Peter şi al lui lady Helena Hardcastle. O moarte tragică întrerupe petrecerea, însă nu îi pune capăt. Este vorba despre moartea tânerei Evelyn Hardcastle. De fapt, aceasta nu va muri o singură dată. Atât timp cât Aiden Bishop, personajul principal, nu rezolvă misterul morţii sale, scena decesului se va repeta neîncetat, seară de seară.”

În această seară, la orele 11, Evelyn Hardcastle va fi asasinată. Cine are interes s-o facă? Aiden Bishop are câteva ore la dispoziţie să afle identitatea criminalului şi să împiedice asasinatul. Iar câtă vreme nu-I dă de capăt misterului, e condamnat să retrăiască la nesfîârşit aceeaşi zi. Şi, fireşte, moartea lui Evelyn Hardcastle.

Prezentat ca un amestec de Agatha Christie şi câteva seriale relativ recente cu foarte mare priză la public („Downton Abbey” şi ”Ziua marmotei”), romanul surprinde şi intrigă prin melanjul de intrigă poliţistă şi elemente fantastice. Aidan Bishop e condamnat să retrăiască aceeaşi zi în corpuri diferite – dar un personaj misterios îi spune că n-are dreptul să împrumute mai mult de opt corpuri, adică să retrăiască de opt aceeaşi zi, pentru a descoperi cine a ucis-o pe Evelyn Hardcastle. Scenele sunt retrăite sun unghiuri diferite, puncte de vedere divergente se înfruntă, vremuri diferite se perindă într-o atmosferă cît se poate de englezească, uneori tragică. Elementul fantastic abundă.
„Sunt ca un om din purgatoriu, orb în faţa păcatelor care m-au izgonit aici.”

Stuart Turton - Cele şapte morţi ale lui Evelyn Hardcastle. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Cristina-Mihaela Tripon. 489 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronica

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici