O carte pe zi: „Cum se va sfârşi lumea. Cursa înarmării cibernetice” de Nicole Perlroth

„Posibil cea mai importantă carte a anului 2021. Prezentarea lui Perlroth - precisă, lucidă şi cuprinzătoare – a dezvăluirilor năucitoare despre dedesubturile cursei înarmării este o poveste care trebuie citită” - Booklist.

290 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Cum se va sfârşi lumea. Cursa înarmării cibernetice” de Nicole Perlroth

O carte pe zi: „Cum se va sfârşi lumea. Cursa înarmării cibernetice” de Nicole Perlroth

Nicole Perlroth este ziarist de investigaţii la The New York Times şi se ocupă de securitatea cibernetică şi spionajul cibernetic. A scris despre uzinele nucleare sovietice, despre atacurile cibernetice ale Coereei de Nord, despre atacurile iraniene asupra companiilor petroliere, despre atcaurile cibernetice chinezeşti şi multe altele. În urmă cu doi ani a publicat, cu titlul original „This Is How They Tell Me The World Ends”, cartea pe care o semnalăm astăzi în traducere, câştigătoare a premiului Business Book of the Year 2021.

Un exemplu de investigaţie jurnalistică – susţin editorii -, o călătorie incitantă şi un apel la acţiune înainte ca lumea noastră dependentă de internet să ne scape de sub control. Într-un stil captivant, aproape cinematografic, suntem înştiinţaţi că lumea se află în plin război cibernetic şi că, indiferent cât de sigur este seiful în care ne păstrăm secretele, va exista întotdeauna cineva care va putea să îl spargă. O poveste adevărată şi bine documentată despre hackeri, mercenari cu chip neştiut, arme digitale de distrugere în masă şi agenţii guvernamentale clandestine. Dar şi un avertisment că, fără îndoială, consecinţele ar putea fi înfricoşătoare.

Sunt prezentate, aproape sub formă de roman, personajele, pe multe le cunoaştem, şi poveştile bizare din spatele luptei pentru controlul internetului. Concluzia ziaristei: „Lumea se află în pragul prăbuşirii în prăpastia unei catastrofe cibernetice. Acum câţiva ani, am respins aceste cuvinte ca fiind alarmiste, chiar iresponsabile. Industria securităţii cibernetice ne-a oferit atât de multe scenarii ale sfârşitului lumii, cu o frecvenţă atât de mare, încât am obosit. Dar, după un deceniu marcat de ameninţări digitale, mă tem că aceste cuvinte nu au fost niciodată mai adevărate. Suntem angrenaţi într-o cursă oarbă spre fundul abisului, şi este în interesul nostru naţional să ne oprim cât mai urgent şi să începem să căutăm calea spre ieşire”.

„Se citeşte ca un thriller. O privire de maestru înăuntrul unei foarte profitabile industrii care se presupunea că ne va face mai protejaţi, dar care a sfârşit prin a ne aduce în pragul următorului război mondial” – John Markoff, fost reporter pe teme de securitate cibernetică la New York Times.

Cartea „dezvăluie realitatea dură a dezinformării, a hackingului şi a vulnerabilităţilor software care sunt călcâiul lui Ahile al democraţiei moderne. Lucrez în acest domeniu ca om de ştiinţă şi ca tehnician, iar această carte m-a speriat foarte tare. Citeşte-o”. – Gary McGraw, fondator al Berryville Institute of Machine Learning.

„De obicei, cărţi ca aceasta sunt lăudate spunându-se că pot fi citite ca un scenariu sau ca un roman. Cartea lui Nicole Perlroth este mai bună decât atât: sensibilitatea ei, atât faţă de aspectele tehnice, cât şi faţă de caracterul uman, dau acestei cărţi o autenticitate care face ca mesajul ei – acela că problemele de securitate cibernetică ameninţă intimitatea noastră, economia şi poate chiar vieţile noastre – să fie şi mai înfricoşător”. - Steven Levy.

Nicole Perlroth - Cum se va sfârşi lumea. Cursa înarmării cibernetice. Editura RAO. 679 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici