O carte pe zi: „Decretul Washington”, de Jussi Adler Olsen

Danezul Jussi Adler Olsen, creatorul seriei Departamentul Q, scrie o poveste despre cât de repede pot scăpa de sub control lucrurile sub conducerea unui preşedinte american care este hotărât să ia o poziţie de forţă împotriva violenţelor şi ameninţărilor, răspunzând cu violenţă. Un roman copleşitor.

183 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Decretul Washington”, de Jussi Adler Olsen

O carte pe zi: „Decretul Washington”, de Jussi Adler Olsen

Extrem de rare sunt romanele de asemenea dimensiuni („Decretul Washington” este cu adevărat o „cărămidă”, de aproape şapte sute de pagini) care să-şi provoace cititorul să le devore într-un timp record. Este vorba însă de scrie, de tensiune şi mai ales de subiect: apariţia unei dictaturi în America, după ce unui om politic îi este ucisă soţia, se recăsătoreşte după mai bine de un deceniu, dar şi a doua soţie îi este asasinată în noaptea victoriei la alegerile prezidneţiale. Toate în timp ce violenţa, cum ştim din toate ştirile, creşte în ţară, cu copii omorâţi în şcoli sau nevinovaţi asasinaţi pe stradă de posesorii de arme. O distopie care nu se poată să nu te pună pe gânduri.

„Cu şaisprezece ani înainte ca senatorul democrat Bruce Jansen să fie ales preşedinte al Statelor Unite – scriu editorii -, un concurs televizat a reunit cinci oameni foarte diferiţi. În ciuda diferenţelor dintre ei, cei cinci rămân legaţi de expereinaţ lor comună şi de devotamentul faţă de senator. După ce Jansen este ales preşedinte, ţara este cuprinsă de haos din cauza schimbărilor legislative instituite de el, iar foştii prieteni ai lui Jensen să găsesc fiecarte înr-o luptă foarte diferită, pentru ei înşişi, pentru drepturile lor şi pentru ţara lor.”

Destinele celor cinci personaje se reunesc din momentul în care senatorul câştigă alegerile prezidenţiale, îi este ucisă soţia, intră în depresie şi decide să curme valul de violenţe din ţară, prin măsură atît de dure, încât valul de violenţe sporeşte şi ţara e în pragul războiului civil.

„Ţara trebuia să experimenteze un val de violenţă fără precedent, pentru ca decretele lui Jansen să aibă justificare, iar Congresul nu va avea de ales decât să consimtă. Vor uma asasinate, atentate cu bombe, răpiri şi alte acte troriste până când se va declara starea de urgenţă în ţară, ceea ce va desfiinţa Congresul şi va transfera puterea Agenţiei Federeale de Management al Situaţiilor de Urgenţă.”

În spatele tuturor acestor desfăşurări violente constatăm că era un om dornic să ajungă pe uşa din spate pe prima treaptă a putere, care reuşise să-şi construiască în timp o adevărată armată pentru a-şi atinge ţelul.

Un roman cu o intrigă foarte complicată, cu personaje bine conturate, o acţiune densă şi mai ales un final surprinzător, după ce credeam că toate revin pe făgaşul lor.

Neapărat de citit, atît pentru ideea tulburătoare şi de actualitate, cît şi pentru scenariul cât se poate de real.


Jussi Adler Olsen – Decretul Washington. Traducere din limba engleză de Roxana-Cristina Gheorghe. Editura RAO. 687 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici