Noul ministru german de externe, Johann Wadephul, a promis sprijin european pentru Ucraina în urma unei vizite efectuate la Varșovia la 7 mai.
Cancelarul german Friedrich Merz a fost învestit în funcție la 6 mai, iar Wadephul a preluat funcția în aceeași zi, alături de un nou cabinet. Următorii oficiali germani au promis că vor continua să sprijine Ucraina în contextul războiului pe care Rusia îl poartă în prezent.
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a fost de acord când a fost întrebat, la 7 mai, dacă îl consideră pe președintele rus Vladimir Putin un criminal de război.
La întrebarea „Îl considerați pe Vladimir Putin un criminal de război?” a reprezentantului democrat Juan Vargas, Bessent a răspuns: „Da”.
Ucrainenii îi acuza pe ruşi că au încălcat armistiţiul anunţat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Ucrainenii vorbesc despre mai multe atacuri în nord şi est. Armistiţiul de trei zile a intrat în vigoare joi.
Grupul de partizani Atesh susține că a perturbat comunicațiile la mai multe facilități militare rusești atunci când ar fi distrus echipamente la o stație de transformare în regiunea Moscovei din Rusia, la 8 mai.
Kremlinul a invitat numeroși lideri străini la parada sa de Ziua Victoriei, care va avea loc pe 9 mai, în contextul în care Rusia se confruntă cu izolarea față de Occident din cauza războiului pe care îl poartă împotriva Ucrainei. Președintele chinez Xi Jinping este așteptat la Moscova în perioada 7-10 mai.
Ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin privind un armistiţiu unilateral de trei zile cu Ucraina a intrat în vigoare joi, fiind programat să coincidă cu comemorările Zilei Victoriei în Rusia, un moment important în calendarul naţional rus.
Vicepreședintele american JD Vance a declarat la 7 mai că Rusia „cere prea mult” pentru a pune capăt războiului său împotriva Ucrainei, subliniind frustrarea crescândă în cadrul administrației Trump cu privire la eforturile de pace blocate cu Moscova.
Vorbind la reuniunea liderilor de la Munchen din Washington, Vance a declarat că SUA rămâne concentrată pe asigurarea unui acord pe termen lung, după ce Rusia a respins o propunere de încetare a focului de 30 de zile, potrivit Politico. Moscova a susținut că o pauză temporară ar avantaja Ucraina din punct de vedere militar și nu ar fi în interesul său strategic.