O carte pe zi: „Doamna Harris cucereşte New Yorkul” de Paul Gallico

Amuzanta şi descurcăreaţa menajeră londoneză Doamna Harris pleacă într-o nouă călătorie, de astă dată la New York. Încă o carte reconfortantă, de vacanţă.

124 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Doamna Harris cucereşte New Yorkul” de Paul Gallico

O carte pe zi: „Doamna Harris cucereşte New Yorkul” de Paul Gallico

În urmă cu ceva mai mult de o jumătate de an, am semnalat o carte amuzantă, tonică, scrisă cu mai bine de o jumătate de veac în urmă de un britanic puţin cunoscut la noi, Paul Gallico. Cartea se numea „Doamna Harris cucereşte Parisul”. Paul Gallico (1897-1976) s-a născut la New York, din părinţi de origine italiană şi austriacă, a studiat la Columbia University, din 1922 până în 1936 a lucrat la New York Daily News ca redactor sportiv, reporter şi redactor şef adjunct. În 1941 s-a făcut cunoscut cu Snow Goose, o poveste clasică despre Dunkerque, carte ce a devenit un bestseller internaţional. Servind drept adjutant de artilerie în marina SUA în 1918, Gallico a redevenit activ în 1944, când a fost corespondent de război alături de Forţele Expediţionare Americane. Scriitorul care a trăit ulterior la Monaco, a scris peste patruzeci de cărţi, patru dintre ele relatând aventurile doamnei Harris: Mrs Harris Goes to Paris (1958), Mrs Harris Goes to New York (1959), Mrs. Harris M.P. (1965) şi Mrs Harris Goes to Moscow (1974). Paul Gallico a fost unul dintre cei mai prolifici şi mai talentaţi autori.

Romanul pe care îl semnalam în urmă cu o jumătate de an a fost adaptat, de mai multe ori, pentru teatru, televiziune şi film. Este povestea unei menajere londoneze – o femeie „mărunţică, slabă, cu obrajii rotunzi, cu părul încărunţit şi nişte ochi mici şi ageri, aproape obraznici”, care călătoreşte la Paris să-şi cumpere o rochie Dior. Cartea a apărut într-o epocă în care exista o adevărată fascinaţie pentru moda pariziană şi în special pentru creaţiile haute-couture ale marilor designeri francezi. Chiar dacă pare, azi, uşor desuetă şi previzibilă, transmite o energie pozitivă şi oferă o stare generală de bine.

În noul volum, doamna Harris îşi continuă aventurile la New York.

Acum, împreună cu buna sa prietenă, doamna Harris ajunge la New York „nu pentru a-şi mai cumpăra vreo rochie extravagantă, ci în scopul nobil de a-l găsi pe tatăl lui Henry, un copil orfan, abuzat de familia în grija căreia fusese lăsat, şi pentru a-i oferi acestuia o viaţă frumoasă, lipsită de privaţiuni. Cum se descurcă ea în imensitatea metropolei americane, total diferită de Londra, dacă reuşeşte sau nu să dea de urmele tatălui lui Henry, ce trăsnăi mai face în peripeţiile ei şi de ce surprize are parte, veţi afla citind acest roman amuzant, spumos, deconectant, care ne va ajuta să ne detaşăm de stresul vieţii cotidiene.” (editorii).

Paul Gallico - Doamna Harris cucereşte New Yorkul. Traducere din limba engleză de Mihaela Adina Eros. Editura Meteor Press. 285 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici